Ads Top

ACM verwacht geen Netflix conflict in Nederland

Conflicten zoals Netflix die had met kabelbedrijf Comcast zijn in Nederland niet te verwachten. Dat stelt toezichthouder ACM.

Om content van het ene netwerk naar het andere netwerk te sturen en andersom, maken de netwerkeigenaren afspraken over verbindingen (interconnectie). De netwerkeigenaren kunnen aanbieders van internettoegang zijn, maar ook leveranciers van content of gespecialiseerde aanbieders van verbindingen. De afspraken variëren van een mondelinge overeenkomst met gesloten beurzen tot een uitgewerkt contract met financiële compensaties.

In de VS ontstond op dit vlak in 2013 een conflict tussen Netflix en het kabelbedrijf Comcast. Er ging veel content van Netflix naar klanten van Comcast en daarom was meer capaciteit nodig voor het afleveren van tv-series. Comcast wilde daar een vergoeding voor die Netflix niet wilde betalen. Consumenten werden de dupe van deze strijd omdat de capaciteit niet werd verhoogd en Netflix vanwege ‘beperkte capaciteit’ in veel lagere kwaliteit of met haperingen te zien was voor Comcast-klanten.

ACM heeft onderzocht of dit soort problemen ook in Nederland te verwachten zijn. De Nederlandse markt geeft hier geen aanleiding voor. Concurrentie op de markt voor internettoegang prikkelt aanbieders om te zorgen voor goede verbindingen. Als er toch dergelijke conflicten optreden dan verwacht ACM deze aan te kunnen pakken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.