Ads Top

Duitse voetbalfans kunnen nu belangrijke wedstrijdmomenten vanuit iedere hoek bekijken

Een geldige goal of buitenspel? Handspel of niet? Was die penalty terecht of was het een Schwalbe? Voor voetbalfans in Europa komt er misschien een einde aan dit soort meningsverschillen, dankzij een project van tv-zender Sky in Duitsland. Deze bekende aanbieder laat kijkers belangrijke momenten in een voetbalwedstrijd vanuit iedere denkbare hoek bekijken. Dit alles is mogelijk dankzij FreeD (‘Free Dimensional Video’), een door Replay ontwikkelde technologie waarvoor Intel de rekenkracht levert.

Wat FreeD in feite doet is een videostream van 360 graden rondom creëren, een stijl die we kennen uit de film ‘The Matrix’. Dit stelt de regie van Sky in staat om de actie vanuit alle mogelijke gezichtspunten te tonen. De camera vliegt er als het ware virtueel omheen, legt het vast vanuit verschillende hoeken en maakt op deze manier panoramabeelden die alles onthullen. Dit effect wordt bereikt met behulp van 32 5K-camera’s die rondom het voetbalveld zijn opgesteld en die alle details vastleggen. Al deze gelijktijdige videostreams worden direct doorgestuurd naar een batterij computers met Intel Xeon E5 en Intel Core i7-processors, die vervolgens uit de enorme hoeveelheid beelden de gewenste virtuele cameraposities samenstellen.

De FreeD-technologie zou niet mogelijk zijn zonder de rekenkracht van Intel. Iedere seconde leveren de 32 camera's rond het veld een kleine terabyte aan videodata. Die data moeten vervolgens binnen enkele seconden worden verwerkt, zodat de regisseurs van Sky ze in hun videostream kunnen opnemen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.