Ads Top

Nieuwe filmmuseum in april open

EYE, het nieuwe filmmuseum aan het IJ, opent donderdag 5 april 2012 de deuren voor het publiek. Vanaf die dag kunnen bezoekers terecht in de vier filmzalen, de tentoonstellingsruimte, de interactieve 'basement', de museumwinkel en het café-restaurant.
Aan de noord-oever van het IJ, pal tegenover station Amsterdam Centraal staat het nieuwe onderkomen van EYE Film Instituut Nederland. Het Weense bureau Delugan Meissl Associated Architects heeft een in het oog springend gebouw ontworpen met onder andere vier filmzalen met totaal 640 stoelen en 1.200 m2 tentoonstellingsruimte.
EYE is het enige museum in Nederland dat zich exclusief richt op film en bewegend beeld. EYE toont film als kunst, vermaak, cultureel erfgoed en informatiedrager. Met een scherp oog voor actuele, historische en artistieke ontwikkelingen worden tentoonstellingen met omlijstende filmprogramma's samengesteld. Speciale aandacht gaat ook uit naar de jeugd. Naast kinder en familiefilms verzorgt EYE educatieve programma's en activiteiten voor jongeren en volwassenen. De basement biedt de bezoeker, jong en oud, de mogelijkheid om op interactieve wijze door de gedigitaliseerde collectie van EYE te struinen. In de museumwinkel is een breed assortiment aan filmgerelateerde producten te vinden en het café-restaurant, met terras op het zuiden, heeft een prachtig uitzicht over het IJ.
De openingstentoonstelling Found Footage: Cinema Exposed laat zien hoe filmmakers en kunstenaars nieuwe werken creëren door gebruik te maken van gevonden bewegend beeld. Twee deelnemers maken een nieuw werk op basis van materiaal uit de collectie van EYE.
EYE is goed bereikbaar. Vanaf station Amsterdam Centraal gaat 24 uur per dag een gratis pont naar de overkant van het IJ en terug. Automobilisten en fietsers kunnen parkeren aan de achterzijde van het gebouw. Daarnaast is EYE is toegankelijk voor minder validen. EYE is zeven dagen per week geopend, van 's ochtends 10.00 uur tot 's nachts 1.00 uur doordeweeks en tot 2.00 uur in het weekend.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.