Ads Top

'VRT dumpt antennekijker'

Op 1 december 2018 stopt de VRT met de gratis te ontvangen tv-uitzendingen via de ether (DVB-T). Dit betekent dat het tv-aanbod van de VRT niet meer beschikbaar zal zijn voor iedereen die met een antenne het tv-signaal ontvangt.

De Antennekijker roept op tot actie. 'De etheruitzendingen moeten geüpgraded worden naar de nieuwste DVB-T2-technologie zoals ook in de rest van Europa gebeurt. Landen als Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Groot-Brittannië, Ierland, Italië en Spanje gingen ons daarin al voor en zenden sinds enige tijd hun openbare omroep in HD-kwaliteit gratis via de ether uit.'

Vandaag worden de etheruitzendingen van de VRT overwegend ontvangen door Vlamingen die om uiteenlopende redenen thuis niet over een kabelaansluiting of snelle internetverbinding kunnen beschikken. In ver afgelegen woningen waar het voor kabelaanbieders commercieel oninteressant is om kabelinfrastructuur aan te leggen is het antennesignaal vaak de enige manier om de openbare omroep te kunnen ontvangen.

De etheruitzendingen zijn ook essentieel voor een relatief grote groep Vlamingen die het tv-signaal onderweg of mobiel moeten kunnen ontvangen, zoals binnenschippers, vrachtwagenchauffeurs, kotstudenten, jeugdbewegingen, kampeerders, wielerploegen en wielerliefhebbers. Ook bij alternatieve of tijdelijke woonvormen zoals vakantieverblijven, mobilhomes, caravans, woonboten en tiny houses is mobiele tv-ontvangst nodig en wordt er dus veelal voor antenne-tv gekozen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.