Ads Top

'Voorlichting over IPTV-piraterij noodzakelijk door corona'

Branchevereniging NLconnect pleit voor een bewustwordingscampagne over illegaal video-aanbod door het Rijk.

De leden van NLconnect, kabel- en glasvezelaanbieders, zien een structureel stijgend gebruik van de breedbandnetwerken door onder andere thuiswerken en een groter gebruik van streamingdiensten.

Netflix, Disney+, Videoland en andere contentaanbieders bevinden zich onder de weinige ondernemingen die in de crisis groeiden. Dat geldt volgens NLconnect helaas niet voor de televisiewereld en de creatieve en culturele sector in bredere zin, die hard is getroffen. De kijktijd naar lineaire TV steeg weliswaar aanzienlijk, maar de advertentie-inkomsten vanuit getroffen bedrijven namen af.

Uit recent onderzoek in tien landen (pre-corona) blijkt dat meer dan de helft van de kijkers naar sport regelmatig gebruik maakt van illegale diensten. Tijdens de COVID-19 pandemie ging IPTV-piraterij helemaal door het dak.

 Op het moment dat de Europese Commissie aan de streamingdiensten vroeg om tijdelijk bandbreedte besparende maatregelen te nemen, stonden de illegale aanbieders vooraan om klanten te werven voor diensten die zogenaamd van een hogere beeldkwaliteit waren. En toen sportcontent stopte omdat er geen wedstrijden meer werden gespeeld, kwamen de illegale aanbieders met kortingen voor hun gebruikers.

Samen met contentpartijen en distributeurs heeft NLconnect enkele jaren geleden een werkgroep in het leven geroepen om illegaal televisieaanbod te bestrijden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.