Ads Top

Digitenne gaat voorlopig niet verdwijnen

Digitenne gaat voorlopig niet verdwijnen. Het frequentiespectrum dat voor de doorgifte van de publieke zenders wordt gebruikt, gaat wederom onder de hamer. Dat blijkt uit een brief van Minister Kamp van Economische Zaken aan de Tweede Kamer.

Ondanks de afname van het aantal (geregistreerde) kijkers, zal aan het eind van de huidige vergunningstermijn van Digitenne op 31 januari 2017 naar huidige verwachting nog sprake zijn van een relatief grote groep van circa 300.000 tot 400.000 klanten.

Om het gebruik van de nieuwe standaard DVB-T2 frequentie-technisch mogelijk te maken, zijn afspraken nodig met buurlanden. Daartoe zijn de afgelopen periode onderhandelingen gestart. Een aantal buurlanden heeft al gekozen voor een overgang naar DVB-T2. 

Nadat de nieuwe digitale ethertelevisievergunningen zijn verleend, zal er een overgangsperiode zijn waarbinnen de nieuwe (commerciële en publieke) vergunninghouders hun frequenties in gebruik nemen en de oude vergunninghouders hun frequenties afgeven. Het distributienetwerk zal door de komende vergunninghouders in gereedheid gebracht moeten kunnen worden voor DVB-T2. Anderzijds moeten ook de buurlanden de netwerken aanpassen, hetgeen onderling moet worden afgestemd. Veel consumenten zullen bovendien nieuwe decoders nodig hebben. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.