Ads Top

Navigeren en inzoomen met live UltraHD beelden

De BBC heeft samen met TNO tijdens de Gemenebestspelen 2014 een succesvolle proef uitgevoerd met bijna 80 televisiekijkers die de wedstrijden in ultra hoge resolutie via hun smartphone of tablet kon volgen. De deelnemers konden navigeren en inzoomen op de beelden waardoor ze zelf bepaalden waar ze tijdens een wedstrijd naar wilden kijken. Deze nieuwe manier van televisiekijken gebruikt ‘tiled streaming’: een technologie van TNO die beeldopnames van hoge resolutie (bekend als UHD of 4K) naar mobiele apparaten zoals smartphones en tablets brengt. Met de iXperience applicatie van TNO kunnen kijkers zelf door de beelden navigeren.

De onderzoeksafdeling van de BBC gebruikte de Gemenebestspelen 2014 om voor het eerst de grootschalige IP-gebaseerde productie en distributie van Ultra High Definition (UHD) in de praktijk te testen. TNO heeft in nauwe samenwerking met de BBC de tiled streaming technologie getest.

TNO ontwikkelde tiled streaming-technologie reeds in het Europese onderzoeksproject FascinatE, met als doel nieuwe streaming technologie voor weergave van en interactie met hoge-resolutie beelden mogelijk te maken. “Onze technologie maakt het mogelijk beelden van zeer hoge resolutie via bestaande netwerken naar tv’s, tablets of smartphones te sturen. Dat gaat over video-opnamen die, ongecomprimeerd en nog zonder geluid ruimt twintig gigabits per seconde vergen. Dat is onmogelijk via de huidige infrastructuur. Toch zijn we er in geslaagd dit te realiseren. TV-kijken gaat een compleet nieuwe fase in” aldus Omar Niamut van TNO. “Het is een technologische doorbraak die de kijkers ongekende mogelijkheden gaat bieden”.

TNO paste eerder dit jaar de tiled-streaming-technologie toe in een nieuw domein; het video-gebaseerd trainen en coachen van skiërs op de pistes van Schladming, één van Oostenrijks bekendste ski-oorden. TNO ontwikkelde daartoe een applicatie, waarmee trainers kunnen inzoomen op videobeelden en met geavanceerde functies kunnen aangeven hoe hun pupillen de training kunnen verbeteren, direct nadat ze van de pistes zijn afgedaald. Met de inzet van de iXperience-applicatie wordt het nu ook mogelijk om door live televisiebeelden te navigeren en in te zoomen.

Recent kondigde TNO en Divitel intensieve samenwerking aan rondom de TNO tiled streaming technologie. Tijdens de IBC2014, Europa’s grootste mediabeurs, toonden Divitel en TNO live tiled streaming. TNO beoogt wereldwijde standaardisatie van tiled streaming, als een nieuw onderdeel van de MPEG-DASH streaming standaard voor het distribueren van video naar apparaten zoals smartphones, tablets en Smart TVs. TNO is daarom co-editor van de MPEG-DASH Amendment in wording, die de nieuwe feature Spatial Relationship Description zal bevatten. Publicatie wordt verwacht in de loop van 2015.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.