Ads Top

Première van nieuwe Star Wars film is scoren voor cybercriminelen

Populaire films worden vaak gebruikt door cybercriminelen als lokaas om malware te verspreiden. De nieuwste filmsaga uit de serie Star Wars is hierin geen uitzondering, meldt beveiliger Kaspersky.

Torrent-trackers en illegale streaming-platforms vormen een bedreiging voor de cyberveiligheid van gebruikers, omdat ze kwaadaardige bestanden kunnen hosten, verborgen achter de naam van filmopnames en -bestanden.

Kaspersky vond meer dan 30 frauduleuze websites en social media profielen, vermomd als officiële filmaccounts die gratis kopieën van de laatste film in de reeks zouden verspreiden. Deze websites verzamelen creditcardgegevens van onoplettende gebruikers, onder het voorwendsel van de noodzakelijke registratie op het portaal. Tot nu toe zijn 83 gebruikers al getroffen door 65 kwaadaardige bestanden die vermomd zijn als kopieën van de komende film.

Door het kopiëren van de officiële filmtitel en het geven van grondige beschrijvingen en ondersteunende inhoud krijgen gebruikers de indruk dat de website op de een of andere manier verbonden is met de officiële film. Een dergelijke praktijk wordt 'zwarte SEO' genoemd, die criminelen in staat stelt om phishing-websites hoog in de zoekmachineresultaten te promoten (zoals 'naam-van-de-film kijk gratis’).

Om de promotie van frauduleuze websites verder te ondersteunen, hebben cybercriminelen ook Twitter en andere sociale media-accounts opgezet, waar ze links naar de inhoud verspreiden. In combinatie met kwaadaardige bestanden die op torrents worden gedeeld, levert dit de criminelen resultaten op.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.