Ads Top

Filmweek op NPO 2 extra

NPO 2 extra brengt rond de jaarwisseling het filmhuis naar de woonkamer. Vanaf Tweede kerstdag t/m 5 januari zijn er uitsluitend topfilms te zien op het kunst- en cultuurkanaal. Met 24 uur per dag prachtige arthouse-titels als Boyhood, Amour, Tokyo Story, Ida, Captain Fantastic, The Red Turtle, Das Weisse Band, A Single Man, Waltz with Bashir en vele, vele anderen…

De films zijn stuk voor stuk onderscheiden en genomineerd voor internationale filmprijzen en afkomstig van over de hele wereld. Elke middag, rond 14:00 tot 17:00 uur, staat NPO 2 extra in het teken van prijswinnende kinder- en familiefilms. Gedurende de Filmweek worden vrijwel alle titels meerdere malen uitgezonden. VPRO Cinema zorgt met presentator Noa Johannes voor achtergrond, duiding en interviews rond de films. 11 dagen lang, non-stop cinema, 64 topfilms in totaal: Filmweek op NPO 2 extra!

Op NPO 2 extra zie je non-stop kunst & cultuur, documentaires, literatuur, film, muziek, theater en dans. NPO 2 extra is te zien op kanaal 88 (KPN/XS4all/Telfort) of kanaal 222 (Ziggo) én voor iedereen online via NPO Start: https://www.npostart.nl/live/npo-2-extra
Een greep uit het aanbod:

Donderdag 26 december
Wallace & Gromit (VPRO) - 15:40
Verenigd Koninkrijk, 2008. Regie: Nick Park
Drie korte films over de bekende uitvinder Wallace en diens zwijgende hond Gromit, waaronder De Verkeerde Broek waarmee de Engelse regisseur Nick Park de Oscar voor de beste animatiefilm won.
https://www.vpro.nl/cinema/films/film~1775102~wallace-gromit-the-aardman-collection~.html

Fill the Void (EO) - 17:00
Israël, 2012. Regie: Rama Burshtein
Shira, de jongste dochter uit een streng orthodox-joods gezin, kijkt erg uit naar haar bruiloft. Bijna wordt haar droom verwezenlijkt, maar dan sterft haar zus tijdens de geboorte van haar zoon. Meerdere prijzen voor debuterend regisseur Burshtein.
**** - VPRO Cinema:  https://www.vpro.nl/cinema/films/film~9964373~fill-the-void~.html

Ida (EO) – 20:05
Polen, 2013. Regie: Pawel Pawlikowski
Anna staat op het punt om haar gelofte af te leggen bij de kloosterschool waar ze ooit werd aangenomen als wees. Maar alles verandert als blijkt dat ze nog familie heeft. Bekroond met de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.
**** - VPRO Cinema:  https://www.vpro.nl/cinema/films/film~11055615~ida~.html

Winter Sleep (NTR) – 21:24
Turkije, 2014. Regie: Nuri Bilge Ceylan
Aydin baat een klein hotel uit in centraal Anatolië samen met zijn vrouw Nihal en zijn zus Necla. In de winter wordt de steppe bedekt met sneeuw en worden gevoelens van wrok en wrevel aangewakkerd. Winnaar van de Gouden Palm in Cannes.
***** - VPRO Cinema:  https://www.vpro.nl/cinema/films/film~11099720~winter-sleep~.html

Das Weisse Band (VPRO) – 00:45
Duitsland, 2009. Regie: Michael Haneke
Vlak voor de Eerste Wereldoorlog wordt een Duits dorpje opgeschrikt door een aantal onverklaarbare gebeurtenissen. De schoolleraar komt beetje bij beetje dichterbij de verschrikkelijke waarheid. Twee Oscarnominaties en een Gouden Palm in Cannes.
***** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~5453695~das-weisse-band~.html

Vrijdag 27 december
Gett - The Trial of Viviane Amsalem (NTR) – 16:40
Israël, 2014. Regie: Ronit Elkabetz
In Israël kan alleen de rabbijn een huwelijk afsluiten of ontbinden, en ontbinding is alleen mogelijk met instemming van de man. Viviane Amsalem wil scheiden, maar haar man is het er niet mee eens. Winnaar van de juryprijs op World Cinema Amsterdam.
**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~11208450~gett~.html

Keeper (VPRO) – 18:28
België, 2015. Regie: Guillaume Senez
Maxime en Mélanie zijn 15 jaar en hevig verliefd. Onhandig en teder verkennen ze hun seksualiteit. Wanneer het meisje zwanger raakt is het eerst een schok voor Maxime. Meerdere prijzen en nominaties.
**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~11914258~keeper~.html

Amour (VPRO) – 20:03
Frankrijk, 2012. Regie: Michael Haneke
Gepensioneerde muziekleraren Georges en Anne wonen in Parijs. Op een dag krijgt Anne een herseninfarct, waardoor ze deels verlamd raakt. Dit stelt de relatie tussen Georges en Anne danig op de proef. Bekroond met de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.
**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~8863930~amour~.html

The Time that Remains (VPRO) – 22:13
Verenigd Koninkrijk/Palestijns gebied, 2009. Regie: Elia Suleiman
Semi-biografische film van regisseur Suleiman, verdeeld over vier historische episodes, over zijn eigen Palestijnse familie, van 1948 tot nu. Genomineerd voor een Gouden Palm.
**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~6089988~the-time-that-remains~.html

Pawn Sacrifice (NTR) – 00:00
Verenigde Staten, 2014: Regie: Edward Zwick
Aangrijpende film over schaaklegende Bobby Fischer, die ten tijde van de Koude Oorlog het moet opnemen tegen de Russische Boris Spassky. De druk van de wedstrijd is hoog en Fischer moet zich bewijzen.
*** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~11741835~pawn-sacrifice~.html

Zaterdag 28 december
Chicken Run (KRO-NCRV) - 14:00
Verenigd Koninkrijk, 2000. Regie: Peter Lord, Nick Park
Een ogenschijnlijk doodgewone kippenboerderij op het platteland van York. Maar achter het prikkeldraad heerst ware terreur en de kippen lijden onder het schrikbewind van de gierige boerin mrs. Tweedy. Genomineerd voor een Golden Globe.
**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~525007~chicken-run~.html

Poulet aux Prunes (VPRO) – 16:44
Frankrijk, 2011. Regie: Vincent Paronnaud, Marjane Satrapi
De opvolger van animatiefilm Persepolis. Nasser Ali Khan, een beroemde muzikant, heeft geen zin meer om te leven. Sinds zijn viool vernield is, lijkt geen enkel instrument hem nog inspiratie te geven. Maar hoe sterf je waardig? Ontving meerdere prijzen en nominaties.
**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~8752077~poulet-aux-prunes~.html

Margin Call (VPRO) – 18:14
Verenigde Staten, 2011. Regie: J.C. Chandor
Een grote investeringsbank verkoopt riskante investeringspakketten aan haar cliënten, maar komt in grote problemen als de markt instort. Mooi drama over de gevaren van de huidige graaicultuur. Het scenario werd genomineerd voor een Oscar.
**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~8197406~margin-call~.html

Clouds of Sils Maria (NTR) – 20:05
Frankrijk, 2014. Regie: Olivier Assayas
Actrice Maria Enders ziet zich geconfronteerd met de eindigheid van haar carrière wanneer ze gevraagd wordt voor de rol van de oudere Helena in plaats van de jeugdige Sigrid. Genomineerd voor een Gouden Palm.
**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~11099729~clouds-of-sils-maria~.html

Wild Tales (VPRO) – 22:10
Argentinië, 2014. Regie: Damián Szifrón
De film vertelt zes korte, komische verhalen, vol verrassende plotwendingen. Thematisch hebben de verhalen gemeen dat ze gaan over wraak. Genomineerd voor de Oscar en winnaar van de BAFTA voor voor beste niet-Engelstalige film.
**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~11105926~wild-tales~.html

Zondag 29 december
Mijn naam is Courgette (NTR) - 16:13
Zwitserland, 2016. Regie: Claude Barras
Courgette is de bijnaam van een jongetje dat in een weeshuis terecht komt. Daar heeft hij moeite zich aan te passen en nieuwe vriendjes te maken. Mooie animatie over een jongetje op zoek naar geluk. Genomineerd voor de Oscar voor beste animatiefilm.

**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~12309018~ma-vie-de-courgette~.html

Nebraska (VPRO) – 17:13
Verenigde Staten, 2013. Regie: Alexander Payne
Woody Grant wil per se naar Lincoln, Nebraska om daar de miljoen dollar op te halen die hem in een neploterij beloofd is. Tragikomische roadmovie over familieleven in America's Heartland. Genomineerd voor zes Oscars.

***** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~10188726~nebraska~.html

The Red Turtle (KRO-NCRV) – 19:08
Japan/Frankrijk. Regie: Michaël Dudok de Wit
Aan de hand van het verhaal van een schipbreukeling die aanspoelt op een onbewoond eiland, vertelt The Red Turtle op een wonderlijke manier over de mijlpalen in een mensenleven. Genomineerd voor de Oscar voor beste animatiefilm.
**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~11987242~the-red-turtle~.html

Captain Fantastic (VPRO) – 20:29
Verenigde Staten, 2016. Regie: Matt Ross
Ben is een toegewijde vader die zijn zes kinderen leert hoe ze moeten overleven in de dichte bossen in het noordwesten van Amerika. Hij wordt echter gedwongen om zijn zelfgemaakte paradijs te verlaten. Viggo Mortensen kreeg een Oscarnominatie voor zijn rol.
**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~11987154~captain-fantastic~.html

Welcome (KRO-NCRV) – 22:32
Frankrijk, 2009. Regie: Philippe Lioret
Om samen te kunnen zijn met zijn vriendin in Engeland besluit Bilal, een Koerdische jongen van 17, het Kanaal over te zwemmen vanaf de Franse kant. Hij krijgt hulp van de lokale badmeester. Genomineerd voor 10 Césars.
**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~5058996~welcome~.html

Maandag 30 december
Amerrika (VPRO) – 15:43
Verenigde Staten, 2009. Regie: Cherien Dabis
Muna, een alleenstaande Palestijnse, heeft moeite om positief te blijven. De controleposten op de Westelijke Jordaanoever intimideren haar, haar moeder zeurt teveel en haar huwelijk is mislukt. Meerdere prijzen voor film en regisseur.
**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~5575278~amerrika~.html

Bekas (NTR) – 17:20
Irak, 2012. Regie: Karzan Kader
Twee dakloze Koerdische broertjes willen na het zien van de film Superman naar Amerika. Ze kopen een ezel -die ze 'Michael Jackson' dopen- en beginnen aan een lange, gevaarlijke tocht. Winnaar van de publieksprijs op het internationaal filmfestival van Dubai.
** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~10354044~bekas~.html

Norwegian Wood (VPRO) – 18:55
Japan, 2010. Regie: Tran Anh Hung
Student Toru wordt voor het eerst verliefd op de mooie Naoko. Maar hun wederzijdse prille liefde wordt getekend door de tragische dood van een gemeenschappelijke vriend. Meerdere prijzen en nominaties.
**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~6983126~norwegian-wood~.html

Carnage (VPRO) – 21:00
Frankrijk, 2011. Regie: Roman Polanski
De poging van twee ouderechtparen om de ruzie tussen hun zoons op een beschaafde manier op te lossen loopt al snel volledig uit de hand.
De toneelverfilming won op diverse internationale filmfestivals de prijs voor beste verfilming van het jaar.
**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~8340144~carnage~.html 

Habemus Papam (VPRO) – 22:27
Italië, 2012. Regie: Nanni Moretti
Er is een nieuwe paus gekozen, maar die lijkt niet klaar voor de zware verantwoordelijkheid. Het Vaticaan zoekt koortsachtig naar een oplossing om een crisis af te wenden. Genomineerd voor een Gouden Palm.
*** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~7536432~habemus-papam~.html

Dinsdag 31 december
Early Man (NTR) – 14:00
Verenigd Koninkrijk, 2018. Regie: Nick Park
Een hilarische komedie die zich afspeelt in het begin der tijden. Holbewoner Dug en zijn stamgenoten rocken de steentijd, maar dan wordt hun vallei aangevallen door de machtige Lord Nooth. Meerdere nominaties op animatiefilmfestivals.
*** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~12521111~early-man~.html

Kauwboy (NTR) – 15:16
Nederland, 2012. Regie: Boudewijn Koole
Jeugdfilm over een tienjarig jongetje dat vriendschap sluit met een kauw. Winnaar van talloze prijzen, waaronder twee op de Berlinale. De film was de Nederlandse inzending voor de Oscars 2012 en won een aantal prijzen op het internationaal filmfestival van Berlijn.
**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~8735621~kauwboy~.html

Entre les Murs (NTR) – 16:35
Frankrijk, 2008: Regie: Laurent Cantet
François geeft les op een middelbare school in een moeilijke wijk. Culturen en denkwijzen botsen vaak met elkaar in zijn klaslokaal, die een afspiegeling is van de hedendaagse Franse maatschappij. Winnaar van de eerste Gouden Palm voor een Franse film sinds 1987.
**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~4085561~entre-les-murs~.html

Pride (BNNVARA) – 19:58
Verenigd Koninkrijk, 2014. Regie: Matthew Warchus
Zomer 1984. Margaret Thatcher is aan de macht en de mijnwerkers staken. Een groep homoseksuele en lesbische activisten besluit geld in te zamelen om de families van de mijnwerkers te steunen. uitgeroepen tot Britse filmhuisfilm van het jaar.
**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~11254491~pride~.html

On The Road (NTR) – 22:05
Verenigde Staten, 2012. Regie: Walter Salles
Naar de roman van Jack Kerouac. Sal wil graag schrijver worden, maar vindt dat hij te weinig levenservaring heeft. Daarom besluit hij zich te omringen met interessante mensen. Dean komt als geroepen. Genomineerd voor een Gouden Palm.
**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~8840029~on-the-road~.html

Woensdag 1 januari
Alice (AVROTROS) – 14:06
Tsjechoslowakije, 1988. Regie: Jan Svankmajer
Verfilming van de roman Alice in Wonderland met een sinistere combinatie van geanimeerde poppen en live action. Wonderland is een wereld tussen droom en nachtmerrie waaruit Alice wel hoopt te ontwaken. Won de prijs voor de beste film op het animatiefilmfestival van Annecy.
**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~318576~alice~.html

Boyhood (VPRO)  - 17:00
Verenigde Staten, 2014. Regie: Richard Linklater
De opnames van dit ultieme Bildungsdrama, over de schooljaren van een heel gewone Amerikaanse jongen, duurden twaalf jaar. Tussen 2002 en 2014 kwamen cast en crew jaarlijks samen om een nieuw hoofdstuk te filmen. Winnaar van de Golden Globe voor Beste Speelfilm, Beste Regie en Beste Vrouwelijke Bijrol.
***** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~11187286~boyhood~.html

Testament of Youth (KRO-NCRV) – 19:43
Verenigd Koninkrijk, 2014. Regie: James Kent
1914, WOI. Feministe Vera Brittain beseft dat ze niet kan toekijken en geeft zich op als verpleegster. Haar zorgeloze leven verandert in een onzeker bestaan waarin ze levensbepalende keuzes moet maken.
*** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~11537293~testament-of-youth~.html

Waltz with Bashir (NTR) – 21:44
Israël/Frankrijk, 2008. Regie: Ari Folman
Animatiefilm over een jonge soldaat in het Israëlische leger, begin jaren ‘80 tijdens de dagelijkse strijd in Libanon. Als de pas gekozen president Bashir Jumail wordt vermoord, breekt de hel los. Genomineerd voor een Oscar, Gouden Palm en Bafta. César voor beste buitenlandse film.
***** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~4178033~waltz-with-bashir~.html

Marshland (NTR) – 23:29
Spanje, 2014. Regie: Alberto Rodríguez
Twee politieagenten die elkaars tegenpolen zijn moeten in de moerassen van Zuid-Spanje hun verschillen opzij zetten om een moordenaar, die al jaren een dorp in de ban houdt, te vinden. Winnaar van 10 Goya’s, genomineerd voor zes meer.
*** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~11559407~la-isla-m%C3%ADnima~.html

Donderdag 2 januari
Mia Madre (VPRO) - 16:38
Italië, 2015. Regie: Nanni Moretti
Wanneer Margherita's moeder niet lang meer te leven heeft, neemt Margherita haar in huis om deze laatste fase samen door te kunnen brengen. Het wordt een verdrietige, maar ook een waardevolle periode. Genomineerd voor een Gouden Palm.
***** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~11642347~mia-madre~.html

Happy End (NTR) – 18:18
Frankrijk, 2017. Regie: Michael Haneke
Als de 13-jarige Ève bij de rijke familie Laurent komt wonen, worden de verkrampte familiebanden blootgelegd. Door de ogen van Ève zien we de schijnwereld die de familie voor zichzelf geschapen heeft. Genomineerd voor een Gouden Palm.
**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~12496391~happy-end~.html

An (Sweet Bean) (NTR) – 20:00
Japan, 2016. Regie: Naomi Kawase
Sentaro is een ex-crimineel maar nu eigenaar van een bakkerij. Hij serveert "dorayaki's", koekjes gevuld met zoete rodebonenpasta. Een oudere dame, Tokue, biedt aan om hem te helpen. Winnaar van de Un Certain Regard Award in Cannes.
**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~11835607~an~.html

A Single Man (VPRO) – 22:00
Verenigde Staten, 2009. Regie: Tom Ford
Na de dood van zijn partner worstelt de homoseksuele professor George Falconer met de betekenis van het leven. Hij leeft in het verleden en kan zich geen beeld van de toekomst vormen. Oscarnominatie en meerdere prijzen voor hoofdrolspeler Colin Firth.
**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~5764470~a-single-man~.html

A Separation (VPRO) – 23:40
Iran, 2011. Regie: Ashghar Farhadi.
De vrouw van Nader wil samen met hem en hun dochter Iran verlaten. Ze heeft alles geregeld om in het buitenland een nieuw leven te beginnen. Nader wil zijn demente vader echter niet achterlaten. Overladen met prijzen, waaronder de Gouden Beer in Berlijn en de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.
***** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~7851331~a-separation~.html

Vrijdag 3 januari
Still the water (NTR) – 16:10
Japan, 2014. Regie: Naomi Kawase
De 16-jarige Kaito, die toch al niet van de zee hield, is doodsbang voor het water sinds hij een dode man in zee zag drijven. Zijn schoolvriendinnetje Kyoko, die dol is op zwemmen, snapt er niets van. Genomineerd voor een Gouden Palm.
***** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~11105729~still-the-water~.html

Haute Cuisine (VPRO) – 18:29
Frankrijk, 2012. Regie: Christian Vincent
Chef-kok Hortense wordt tot haar grote verbazing door de Franse president aangesteld om de keuken te leiden op het Élysée-paleis. Meerdere nominaties voor hoofdrolspeler Catherine Frot.
**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~9382994~haute-cuisine~.html

Galloping Mind (NTR) – 20:02
Belgie, 2015. Regie: Wim Vandekeybus
Wanneer een verpleegster ontdekt dat haar partner de vader is van een pasgeboren tweeling, besluit ze een van de baby's te ontvreemden. Tien jaar later ontmoeten de kinderen elkaar. Meerdere prijzen en nominaties.
*** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~12357847~galloping-mind~.html

The Iron Lady (KRO-NCRV) – 21:52
Verenigd Koninkrijk, 2011. Regie: Phyllida Lloyd
Dramafilm over de Britse oud-politica Margaret Thatcher, die in de jaren ‘70 en ‘80 de door mannen gedomineerde politieke wereld overwint. Ontving een Oscar voor het acteerwerk van hoofdrolspeler Meryl Streep.
*** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~8455519~the-iron-lady~.html

The Selfish Giant (VPRO) – 23:38
Verenigd Koninkrijk, 2011. Regie: Clio Barnard
De vriendschap tussen twee jongens van dertien jaar komt onder grote druk te staan wanneer ze voor een ijzerhandelaar gaan werken. Allerlei prijzen voor de uitstekende jonge acteurs en voor regisseur Barnard.
**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~10988030~the-selfish-giant~.html

Zaterdag 4 januari
Tinke (VPRO) – 14:23
Denemarken, 2002. Regie: Morten Køhlert
Herdersjongen Laurus vindt een arm en verwaarloosd meisje, Tinke. Laurus neemt haar mee naar de boerderij waar hij woont en werkt, maar Tinke kan maar moeilijk wennen aan alle huisregels. Meerdere prijzen en nominaties.
**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~534380~ulvepigen-tinke~.html

Tokyo Story (NTR) – 17:45
Japan, 1953. Regie: Yasujirô Ozu
Het oudere echtpaar Hirayama reist van het platteland naar Tokio, waar hun kinderen wonen. Daar stuiten zij op onverschilligheid en onwil om tijd met hen door te brengen. Hoog genoteerd op lijstjes van beste films aller tijden.
***** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~457499~tokyo-story~.html

La tête haute (NTR) – 20:07
Frankrijk, 2015. Regie: Emmanuelle Bercot
Omdat zijn moeder niet in staat is om voor hem te zorgen wordt de jonge Malony naar een streng internaat gestuurd. Daar ontmoet hij Tess en zij leert hem om altijd hoop te houden op een beter leven. Openingsfilm van Cannes 2015.
*** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~11469999~la-tête-haute~.html

This Must Be the Place (NTR) – 22:05
Verenigde Staten, 2011; Regie: Paolo Sorrentino
Cheyenne, een rijke voormalige rockster die z'n pensioen maar saai en vermoeiend vindt, besluit op zoek te gaan naar de kwelduivel van z'n vader, een ex-nazi oorlogsmisdadiger. Genomineerd voor een Gouden Palm.
** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~7536490~this-must-be-the-place~.html

Soul Kitchen (NTR) – 00:08
Duitsland, 2008. Regie: Fatih Akin
De Griek Zinos voelt zich helemaal thuis in Hamburg en zijn restaurant loopt prima. Tot zijn vriendin voor haar werk naar Tokio moet en hij zijn (criminele) broer in dienst neemt. Winnaar van de juryprijs in Venetië.
**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~6090139~soul-kitchen~.html

Zondag 5 januari
Hiernamaals (BNNVARA) – 15:18
Nederland, 2019. Regie: Willem Bosch
Sam is zestien en zorgt voor haar broertjes en eigenlijk ook voor haar vader. Haar moeder is dood. Sam wil iedereen blij en tevreden houden. Dan komt ze zelf in het hiernamaals terecht, bij haar moeder. Meerdere nominaties voor de jonge regisseur Bosch.
**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~12868709~hiernamaals~.html

Kikkerdril (KRONCRV) – 16:08
Nederland, 2009. Regie: Simone van Dusseldorp
Max denkt dat zijn broer niet meer kan praten en dat alleen kikkerdril hem kan genezen. Hij loopt daarom weg van huis om het te gaan zoeken. Won meerdere prijzen op internationale jeugdfilmfestivals.
**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~4487507~kikkerdril~.html

Le gamin au vélo (VPRO) – 20:29
België, 2011. Regie: Luc Dardenne, Jean-Pierre Dardenne
Cyril is bijna twaalf en wil maar één ding: zijn vader terugvinden die hem in een kindertehuis heeft gestopt. Tijdens zijn zoektocht ontmoet hij Samantha. Genomineerd voor een Gouden Palm en winnaar van de Juryprijs in Cannes.
***** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~7536574~le-gamin-au-vélo~.html

Prins (BNNVARA) – 22:03
Nederland, 2015. Regie: Sam de Jong
Ayoub komt in contact met gangster Kalpa en moet een keuze maken die zijn leven voorgoed zal veranderen: kiest hij voor macht of liefde? Meerdere prijzen op het internationaal filmfestival van Berlijn voor de jonge regisseur de Jong.
**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~11557857~prins~.html

The Blue Kite (AVROTROS) 23:28
China, 1993. Regie: Tian Zhuangzhuang
De vader van Tietou komt om in een heropvoedingskamp en zijn moeder belandt, na in aanraking te zijn gekomen met het rode leger, in de gevangenis. Meerdere prijzen voor film en regisseur.
**** - VPRO Cinema: https://www.vpro.nl/cinema/films/film~474849~lan-fengzheng~.html

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.