Ads Top

Deze week op tv: de nieuwe Telefilms van 2019

De Telefilms zijn terug! Zes geselecteerde Nederlandse speelfilms gaan op NPO 3 in première. Topfilms van Nederlandse bodem, prikkelend met een scherp maatschappelijk randje. En bijzonder, speciaal gemaakt voor televisie.

De Telefilm bestaat al sinds eind jaren negentig. Ver voor het Netflix-tijdperk. Andere tijden, want films werden toen alleen op televisie of in de bioscoop vertoond. De publieke omroepen en Nederlandse filmproducenten besloten in het televisiegat te springen.

Verenigd in de CoBO (Stichting C0-productiefonds Binnenlandse Omroep) moest de Telefilm de Nederlandse film een boost geven. Zonder de druk van een bioscooprelease. Met financiële steun uit subsidiepotjes werd in 1999 de eerste reeks Telefilm afgeleverd. Een gouden formule was geboren.

Inmiddels zijn er meer dan honderd Telefims geproduceerd, waarvan er 21 de bioscoop hebben gehaald. Het Schnitzelparadijs (2005) was met 365.000 bezoekers een ware kaskraker. Suzy Q, uitgebracht in de eerste lichting Telefilms van 1999, won zelfs drie Gouden Kalveren.

Behalve succesvolle kijkersaantallen zijn Telefilms een carrièresprinkplank gebleken voor jonge acteurs als Carice van Houten en Michiel Huisman of filmmakers als Martin Koolhoven. En anders spelen de maatschappelijke thema’s een belangrijke rol.

Dit jaar is het genre de familiefilm. De voorstellen van de 2019 Telefilms zijn al in 2017 ingediend. Uit 74 voorstellen zijn uiteindelijk deze zes films geselecteerd en geproduceerd. Dit jaar voor het eerst een animatiefilm. Je ziet ze in de voorjaarsvakantie elke dag bij ZAPP op NPO 3 om 15.30 uur.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.