Ads Top

De slimme bril van Google (i.m.)

“Je had het wel heel gezellig met die brunette aan de bar, ik dacht dat jij met je vrienden ging een biertje ging drinken…”
Je wordt niet vrolijk als je vrouw of vriendin die zin uitspreekt terwijl jij een beetje zit bij te komen van een avondje doorhalen. Hoe weet ze dat trouwens? Opeens herinner jij je die nerd op de hoek van de bar met een Google Glass op. Het blijkt dat hij de hele avond heeft staan filmen en alles op YouTube heeft gezet en gedeeld op Facebook. Hij was zo vriendelijk om jou ook nog even te taggen in het bericht.
Google lijkt als eerste de stap te zetten naar de volgende generatie gadgets: Google Glass. De eerste zijn voor bètatesters al beschikbaar voor het lieve sommetje van 1500 dollar. De smartphone markt lijkt zich verder te richten op nieuwe ontwerpen, meer geheugen en betere camera’s maar de consument wil meer. Daar waar Apple bijvoorbeeld bezig is met de iWatch (die uiteraard verbinding kan maken met jouw iPhone gaat Google een stap verder.
Google Glass is namelijk op drie manieren te bedienen: op het montuur zitten buttons, via spraak gestuurde opdrachten en middels hoofdbewegingen. Je kan dus een video opname starten zonder dat iemand het in de gaten heeft en je kan je afvragen of je daar blij mee moet zijn. Natuurlijk heeft het ook voordelen: hoe vaak heb je niet een moment dat je denkt ‘dit had ik op de foto willen zetten / willen filmen’? Je bent vrijwel altijd te laat als je het met een telefoon wilt vastleggen. ‘Glass Video’ is de opdracht en je mist helemaal niets. Je kan zelfs met Wi-Fi live streamen, dus als je iemand deelgenoot wil maken van wat je aan het doen bent: makkelijker kan niet.
Wij schreven al dat bioscopen overwegen Google Glass te verbieden, met een opname capaciteit van 16GB start je de opname aan het begin van de film en ’s avonds heb je hem online staan. Het gebeurt nu ook met smartphones, maar dat kan je lastig onopvallend doen. CaesarsPalace in Las Vegas heeft aangegeven dat Google Glass niet wordt toegelaten om de volledige privacy van haar gasten te kunnen waarborgen. Het gaat niemand wat aan wat jij in een gokkast gooit immers.
Steve Jobs zei ooit dat goede technologie in staat is te verdwijnen: het is er alleen als je het nodig hebt. Mooiste voorbeeld is natuurlijk het elektronische toetsenbord. Google Glass zit ook niet in de weg als je het niet gebruikt, wat natuurlijk belangrijk is als je bijvoorbeeld in de auto zit. Maar hoe verleidelijk is het om tijdens het rijden even Twitter te checken en wat zijn de gevolgen voor de verkeersveiligheid? Terechte vragen allemaal natuurlijk.
Maar eerlijk is eerlijk: het zullen dezelfde vragen zijn die bij de introductie van de mobiele telefoon werden gesteld. Nu weten wij niet beter en de kans is groot dat dit ook het geval zal zijn met Google Glass en haar opvolgers. De huidige gebruikers hebben 1500 dollar betaald, maar als hij eind 2013 voor de consumenten beschikbaar komt, zal de prijs aanmerkelijk lager liggen aldus Google. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.