Ads Top

Filmbranche beleeft moeilijke tijden

Het toenemende kijkgedrag van de consument via abonnementsdiensten levert geen extra omzet op voor de Nederlandse filmdistributeurs en ook de waargenomen stijging bij on demand kijken compenseert op geen enkele manier het omzetverlies door het sluiten van de bioscopen en de winkels die dvd’s en Blu-rays verkopen. Dat zegt branchevereniging Film Distributeurs Nederland.

Vanaf 15 maart hebben alle Nederlandse bioscopen en filmtheaters hun deuren moeten sluiten en sindsdien geen inkomsten meer. De verwachte omzetderving zal voor de filmdistributeurs ongeveer 12 miljoen euro per maand zijn.

Daarnaast stagneert ook de verkoop van dvd’s en Blu-rays en verliezen filmdistributeurs daarmee 3 miljoen euro aan omzet per maand.

De omvang van de geschatte schade in de filmbranche is op de korte termijn (tot juni) 36 miljoen euro en op de middellange termijn (tot augustus) minimaal 60 miljoen. Deze bedragen zijn ook niet op te vangen in de aangekondigde reguliere maatregelen.

Investeringen in films en marketinguitgaven gaan momenteel volledig verloren. Ook is de toekomstige opstart van Nederlandse filmproducties stil komen te liggen, wat na de coronacrisis een opeenhoping van te betalen filmfinanciering voor de filmdistributeurs veroorzaakt.

Branchevereniging Film Distributeurs Nederland (FDN) heeft zich daarom aangesloten bij de nieuw opgerichte alliantie ENCORE – de Nederlandse Creatieve Industrie Alliantie – om samen in overleg met de overheid te inventariseren wat er specifiek nodig is om mede de aangeslotenen van FDN door deze onstabiele periode heen te helpen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.