Pages

vrijdag 30 maart 2018

NOS app voor Windows Phone niet langer beschikbaar

De NOS stopt met de ondersteuning van de Windows Phone voor haar NOS-app. Met ingang van 9 maart is de NOS-app voor Windows Phone al niet langer beschikbaar in de Microsoft Store.

Daarover zegt de omroep zelf: 'In het geval van Windows Phone heeft Microsoft aangekondigd te stoppen met de doorontwikkeling van Windows Phone. We kunnen daarom de continuïteit van de app voor Windows Phone niet langer garanderen.'

de app van de NOS blijft beschikbaar op diverse smart-tv’s, Apple TV en Playstation.

Moment werkt aan nieuwe lens speciaal voor filmmakers

Moment is op Kickstarter begonnen met geld inzamelen om een anamorfische lens in productie te gaan nemen. De anamorfische lens is een vierkant blokje dat te bevestigen is op het speciale hoesje van Moment. De lens zorgt voor een bioscoop-achtig effect in breedbeeldformaat. De lens is niet het enige waar Moment geld voor aan het inzamelen is. Ook zijn ze bezig met het ontwikkelen van een oplaadcase voor de iPhone X.

Geoblocking voor online TV in de EU ten einde

Vanaf 1 april kunnen kijkers die zijn geabonneerd op een tv-pakket binnen de gehele Europese Unie kijken naar de zenders en VoD-content die in het online aanbod van hun provider zitten. Op die datum treden de Europese regels voor grensoverschijdende portabiliteit van online content in werking.

Eind 2015 stelde de Europese Commissie een verordening voor die het mogelijk moest maken om online TV-zenders en andere audiovisuele content te kunnen bekijken tijdens een tijdelijk verblijf in een andere EU lidstaat. Met deze creatieve oplossing omzeilde de Commissie het zogenaamde territorialiteits-principe. Licenties voor de doorgifte van audiovisuele content worden immers door rechthebbenden op territoriale basis verstrekt, met als gevolg dat rechthebbenden providers tot op heden worden opdragen geoblocking in te schakelen en online-content dus niet in een andere lidstaat te zien is.

De Commissie introduceerde echter een de zogenaamde legale fictie: openbaarmaking van de online diensten wordt geacht alleen plaats te vinden in de lidstaat waar de abonnee woont en dus niet op de plek waar hij op dat moment verblijft. Voorwaarde daarbij is wel dat de abonnee tijdelijk in het buitenland verblijft. Het idee van de Commissie kon op veel bijval rekenen en in het voorjaar van 2017 stemden ook de Raad van Ministers en het Europees Parlement in met de nieuwe regels, die nu dus daadwerkelijk in werking treden.

Concreet betekent dit dat  abonnees vanaf 21 maart het multiscreen aanbod van hun provider kunnen bekijken wanneer zij op reis zijn binnen de Europese Unie. Geoblocking van deze diensten wordt door providers binnen de EU uitgeschakeld. Het gaat onder meer om de eigen multiscreen apps van DELTA, CAIW, Youfone en Sparql, maar ook om de Go-apps van Fox Sports en Ziggo Sport.

Branche organisatie NLConnect toonde zich eerder al voorstander van de nieuwe portabiliteitsregels, omdat de dienstverlening van providers en de legale beschikbaarheid van content hierdoor verbetert. Zodoende draagt de maatregel bijvoorbeeld ook bij aan de bestrijding van televisie piraterij. Voortaan is er voor de kijker geen reden meer om in het buitenland allerlei kunstgrepen te hoeven uithalen om gebruik te maken van zijn of haar televisiepakket. De geoblocking verdwijnt ook voor de overzeese gebiedsdelen binnen de EU, zoals Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

donderdag 29 maart 2018

Canon behoudt marktaandeel van digitale camera’s met verwisselbare lens

Canon stelt dat haar digitale camera’s met verwisselbare lens (digitale SLR- en compact-systeem camera’s) voor de 15de keer op rij – van 2003 tot 2017 – het grootste aandeel op de wereldmarkt hebben behouden.

Canon ontwikkelt zelf de belangrijkste componenten voor toepassing in haar camera's met verwisselbare lens – de CMOS-beeldsensoren, beeldprocessoren en de verwisselbare lenzen. De camera’s zijn geschikt voor alle niveaus van fotografie, van beginner tot professional en voor deze modellen biedt Canon’s EF-serie een totaal2 van 93 verwisselbare lenzen.

In 2003, het jaar waarin digitale SLR-camera's hun intrede deden, kwam Canon met de innovatieve EOS 300D. Deze camera had een concurrerende prijsstelling en een compact, licht ontwerp. De EOS 300D opende de deur voor groei in digitale SLR-fotografie. Sindsdien heeft Canon een reeks  producten op de markt gebracht, waaronder de professionele EOS-1D serie en de EOS 5D serie.

Canon breidt assortiment referentiebeeldschermen uit

Canon Europe breidt haar serie 4K-referentiebeeldschermen vandaag verder uit met twee 12G-SDI-compatibele modellen (DP-V2421 en DP-V1711) en komt met een uitgebreide firmware-update om HDR-monitoringfuncties te verbeteren, workflows te stroomlijnen en de samenwerkingsmogelijkheden met andere fabrikanten te vergroten. Daarnaast wordt deze firmware-upgrade tegen meerprijs aangeboden om de helderheid van de 17-inch beeldschermen DP-V1711 en DP-V1710 te verhogen.

De DP-V2421 is een 24-inch 4K HDR-referentiebeeldscherm met een 1,200 cd/m2 hoge luminantie en een diepzwart dat geschikt is voor veelzijdige toepassingen in de 4K HDR-productie. De DP-V1711 is een professioneel 17-inch 4K-beeldscherm voor studio-monitoring of toepassing in camerawagens. Zowel de DP-V2421 als de DP-V1711 beschikken over uitgebreide HDR-functies die ideaal zijn voor HDR-producties. Beide beeldschermen zijn voorzien van vier 12G-SDI-ingangen die 4K 50P transmissie via één kabel kunnen leveren. Door vier SDI-kabels samen te voegen tot één, is de installatie eenvoudiger en wordt bespaard op waardevolle studioruimte.

De DP-V2421 en DP-V1711 ondersteunen Hybrid Log-Gamma (HLG) en Perceptual Quantization (PQ), beide HDR-industriestandaards die zijn gedefinieerd in ITU-R BT.2100 of SMPTE ST 2084. Beide beeldschermen ondersteunen ook Canon’s eigen Log gamma - Canon Log, Log 2 en Log 3.

Canon biedt tegen meerprijs ook een firmware-upgrade aan om bij de 17-inch beeldschermen DP-V1711 en DP-V1710 de maximale helderheid te verhogen tot 600 cd/miv. Deze upgrade maakt het gemakkelijker om gebieden met hoge helderheid van HDR-signalen te bewaken en dit is nuttig voor een kritische beeldanalyse bij HDR-producties.

Canon introduceert topmodel full frame Cinema EOS-camera

Canon Europe introduceert een nieuw topmodel onder de full frame Cinema EOS-camera’s, de C700 FF. Dankzij een nieuw ontwikkelde Canon full frame 38,1 x 20,1mm CMOS-sensor, is de camera in staat om beelden tot 5,9K vast te leggen.

De EOS C700 FF ondersteunt ook multi-format beeldregistratie en opnamen met EF, PL en anamorfe lenzen. Bij gebruik van EF-lenzen ondersteunt de C700 FF Canon’s innovatieve autofocussysteem, Dual Pixel CMOS AF, dat ideaal is voor full frame opnamen.

De nieuw ontwikkelde full frame 38,1 x 20,1 mm CMOS-sensor, ontworpen voor high-end producties, stelt filmmakers in staat om beelden vast te leggen met een ongekend lage ruis, natuurlijke huidtinten, geringe scherptediepte en een brede tonaliteit die meer dan 15-stops aan dynamisch bereik bedraagt.

Ook kunnen verschillende sensormodi worden verkend, waaronder full frame, Super 35mm en Super 16mm, terwijl scènes worden vastgelegd met een breed scala aan veelzijdige opnameformats, zoals ProRes, XF-AVC (intern op CFast-kaarten) en Canon’s compressievrije Cinema RAW.

De EOS C700 FF is ook compatibel met bestaande Canon EOS C700 accessoires, waaronder de EVF-V70 zoeker, de MO-4E/ MO-4P B4 bevestigingsadapter en de OU-700 afstandsbediening.

woensdag 28 maart 2018

Netflix bereikt meer dan de helft van de jongeren

Netflix heeft zijn online bereik onder jongeren naar een nieuw record weten te brengen. Dat meldt GfK  in zijn maandelijkse DAM-onderzoek (Digital Audience Measurement).

Netflix trekt vooral een jonge doelgroep van 13 tot 34 jaar aan, zo blijkt uit metingen van GfK. Voor het eerst heeft meer dan de helft van deze leeftijdsdoelgroep via de pc, smartphone of tablet in een maand de website of app van Netflix bezocht. Het totaalbereik van Netflix betreft in februari 32,8% (4,7 miljoen personen van 13 jaar en ouder).

Ook de Nederlandse omroepmerken doen het goed. NPO (inclusief de websites en apps van de omroepen) piekt in februari 2018 door goed gebruik te maken van de content van de Olympische Spelen en het populaire programma ‘Wie is de Mol’ onder AVROTROS. RTL (in deze case zonder Buienrader/routeradar) en Talpa TV doen het overigens ook beter dan voorgaande jaren. Deze stijgende lijn zien we bij alle Nederlanders van 13 jaar en ouder, maar is het sterkst in de - voor TV lastig te bereiken – doelgroep 13-34 jaar.

Alle filminfo beschikbaar 'on the spot'

Kinepolis heeft een nieuwe functionaliteit aan haar Android en iOS apps toegevoegd, namelijk beeldherkenning ('image recognition'). Concreet betekent dit dat de Kinepolis app toelaat een filmaffiche te scannen (bijvoorbeeld in een bushokje, magazine, op een website of in de bioscoop), waarop alle info over de film verschijnt.

Hoe gaat dit technisch in zijn werk? Er is geen QR code toegevoegd aan de affiches, maar het beeld zelf wordt gescand en herkend op basis van de aanwezige filmaffiches in het systeem van Kinepolis (dat ook wordt gebruikt voor het voeden van de Kinepolis app en website).

De nieuwe image recognition functionaliteit is beschikbaar in alle EU landen waar Kinepolis actief is (België, Frankrijk, Nederland, Spanje, Luxemburg en Zwitserland).

Canal Digitaal heft geoblocking op

Canal Digitaal heft op 1 april geoblocking op voor zijn online aanbod. Daarmee loopt de aanbieder vooruit op Europese wetgeving. Als eerste Nederlandse aanbieder verwijderde KPN onlangs geoblocking uit de Interactieve TV-app.

Canal Digitaal voert verder geen restricties voor gebruik van de deze dienst in. Dat wil zeggen dat deze dienst gedurende het gehele jaar onbeperkt in landen van de Europese Unie bruikbaar is. Canal Digitaal Live TV is toegankelijk via pc en app voor tablet en smartphone.

dinsdag 27 maart 2018

Apple lanceert betaalbare iPad

Apple heeft een nieuwe betaalbare iPad gelanceerd, die voortaan ook geschikt is voor het gebruik van Apple Pencil. De prijzen beginnen bij 359 euro, want Apple heeft vooral de onderwijsmarkt op het oog. Die kunnen de iPad met korting aanschaffen.

De iPad heeft een groot Retina-display, een A10 Fusion-chip en sensoren voor 'meeslepende augmented reality-ervaringen'.

De nieuwe iPad is verkrijgbaar in een zilveren, spacegrijze en nieuwe gouden uitvoering voor 359 euro voor het 32-GB Wifi-model en 449 euro voor het 32-GB Wifi + Cellular-model. Apple Pencil is los verkrijgbaar voor 99 euro.

Nieuwe smartphone Huawei met geavanceerde fotofuncties

Huawei heeft vandaag in Parijs de P20 Pro en P20 gelanceerd. Die eerste is uitgerust met 's werelds eerste Leica triple-lenscamera en een 24 megapixel selfie-camera.

De cameraconfiguratie bestaat uit een 40MP RGB-sensor, een 20MP monochrome sensor en een 8MP-sensor met telelens. Daarnaast is er een nieuwe Leica-kleurinstelling en een speciale ISP- en kleurentemperatuursensor voor betere kleurreproductie. Bovendien kent de camera 5x hybrid zoom, voor zoom zonder verlies van beeldkwaliteit.

De Huawei P20 Pro biedt aan de voorkant ’s werelds eerste 24 megapixel selfie-camera. Selfies kunnen een subtiele touch-up krijgen of worden voorzien van 3D-portretverlichting.

Door het voorspellende vermogen van kunstmatige intelligentie (AI) denkt de camera met je mee. Zo herkent de P20-serie 19 verschillende scenes en objecten. Nieuw is de Smart AI Guidance waarmee de camera, ondersteund door AI-technologie, suggesties geeft voor het maken van groepsfoto's en landschappen in perfecte verhoudingen. Door al deze functies kun je met de P20-serie focussen op het juiste moment; de camera doet de rest. 

De Huawei P20 Pro onderscheidt zich verder door de zeer lange batterijtijd met de combinatie van haar 4000 mAH batterij en AI die het energiegebruik van de telefoon zeer efficiënt maakt. Daarnaast is de Huawei P20 Pro waterdicht tot 1 meter.

De Huawei P20 Pro is beschikbaar in twee kleuren: Black en Midnight Blue.  Het toestel is vanaf 9 april beschikbaar vanaf 899 euro. De Huawei P20 is leverbaar in twee kleuren: Black en Midnight Blue. Het toestel zal vanaf 28 maart beschikbaar zijn voor 649 euro.

'Apple met eigen Netflix in 2019'

Apple heeft zijn ambities op het gebied van televisie nog altijd niet laten vallen. Volgens de New York Times wil Apple over een jaar beginnen met een eigen tv-dienst a la Netflix. Naast drama- en kinderseries, komen er ook programma's die zijn afgestemd op Europa en Zuid-Amerika.

Apple's Worldwide Video-divisie telt ondertussen al veertig mensen, die zich onder meer bezighouden met het aankopen van programma's.

Apple wil de nadruk leggen op vrolijke en optimische programma's, zonder grof woordgebruik.

Asus introduceert 24,5 inch-monitor

Asus heeft de 24,5 inch VG258Q monitor uitgebracht met een verversingssnelheid van 144Hz. Het scherm moet vooral gamers aanspreken.

De resolutie van de VG258Q bedraagt 1920x1080 pixels en de monitor ondersteunt FreeSync voor het minimaliseren van tearing en stotteren van het beeld.

Het scherm komt met twee 2W-luidsprekers en een audio-ingang voor koptelefoons. Verder zijn hdmi 1.4, displayport 1.2 en duallink-dvi-d aanwezig.

Prijzen zijn nog niet bekend.

maandag 26 maart 2018

Themakanalen NPO worden NPO extra

Drie themakanalen van de NPO veranderen op maandag 26 maart van naam. NPO Best wordt NPO 1 extra, NPO Cultura wordt NPO 2 extra en NPO 101 wordt NPO 3 extra. De extra-kanalen liggen in het verlengde van de tv-netten NPO 1, 2 en 3. De inhoud van de kanalen verandert niet.

NPO 1 extra blijft programma’s uitzenden uit het rijke archief van de NPO. Het accent ligt op films en series. NPO 2 extra is met documentaires en culturele programma’s de verdiepende zender van NPO 2. NPO 3 extra is het kanaal voor jongeren met veel humor, informatie en muziek in de programmering. De naamswijziging zal via de lineaire tv-kanalen NPO 1, 2 en 3 en andere platforms van de NPO onder de aandacht worden gebracht.

Naast de drie verdiepende extra-kanalen blijven NPO Nieuws, NPO Politiek en NPO Zapp Xtra onderdeel van het themakanalenpakket. NPO Nieuws en NPO Politiek besteden 24 uur per dag aandacht aan respectievelijk het laatste nieuws en Haagse politiek. Op NPO Zapp Xtra zijn tot 20.00 uur programma’s van NPO Zapp en NPO Zappelin te zien.

Ziggo schakelt in Flevoland analoge tv uit

Ziggo maakt haast met het afschakelen van analoge tv. In april is de regio Capelle aan den IJssel als eerste aan de beurt. Een maand later volgt Flevoland met uitzondering van de Noord Oostpolder en Urk.

Ziggo gaat klanten in Flevoland ruim van tevoren inlichten over de exacte datum, meldt TotaalTV. Ziggo zet extra medewerkers en personeel in.

Mocht de televisie niet geschikt zijn, dan levert Ziggo per huisadres één digitale televisiedecoder (Humax IRD-5500C) gratis aan klanten.

Instraling 4G steeds meer een probleem

De uitrol van 4G netwerk levert steeds meer problemen op, met name bij de netwerken van Caiway en Ziggo. Netwerkbeheerder NKM bevestigt dat bij Caiway diverse frequenties rondom de 800 MHz zijn verstoord. Oorzaak is een gloednieuwe zendmast die vlakbij een verdeelstation voor kabeltelevisie is geplaatst.

Extra vervelend is dat consumenten weinig tegen de instraling kunnen ondernemen. Daarvoor is overleg tussen de betrokken telecomaanbieders nodig. Een alternatief is het verplaatsen van zenders naar en lagere frequentie, maar ook dat is niet altijd een optie voor de kabelexploitant.

vrijdag 23 maart 2018

HTC brengt Vive Focus ook buiten China uit

De standalone VR headset Vive Focus zal later dit jaar ook buiten China verkrijgbaar zijn. Een exacte datum noemt het bedrijf echter niet. Voor ontwikkelaars is echter al wel een headset beschikbaar.

HTC bracht de Vive Focus met Snapdragon 835-processor eind vorig jaar uit in China. De headset heeft een oledscherm met een resolutie van 2880x1600 pixels en een verversingssnelheid van 75Hz. De beeldhoek is 110 graden.

In China kost de Vive Focus omgerekend 514 euro.

YouTube krijgt mogelijk betaalde versie

YouTube gaat meer advertenties tussen muziekvideo's tonen. De videodienst hoopt gebruikers daarmee te overtuigen een betaald abonnement te nemen. Dat abonnement is overigens nog in de maak.

Het abonnement is niet alleen reclamevrij, maar biedt ook toegang tot gecureerde speellijsten en exclusieve content.

YouTube biedt al een abonnement aan in de vorm van Red. De dienst die hier bedoeld wordt zou hiervan afwijken.

Een op de drie huishoudens heeft een Netflix-abonnement

Ondanks dat een derde van de Nederlandse huishoudens een abonnement op Netflix heeft, kijkt bijna de helft van de huishoudens via deze streamingsdienst naar series en films. Hoe kan dit? Een Netflix-abonnement kun je delen. Je kunt per abonnement vijf profielen aanmaken. Afhankelijk van het type abonnement kun je op één, twee of vier schermen tegelijk kijken. Zo kunnen meerdere gezinsleden met een eigen profiel inloggen op Netflix.

Volgens onderzoek van Multiscope deelt 40 procent van de Nederlandse Netflix-abonnees het abonnement ook buiten het eigen huishouden. Dit zorgt voor minimaal 1,04 miljoen extra huishoudens die gebruikmaken van de videostreamingsdienst. Gemiddeld zijn er per huishouden 1,43 kijkers. Daarmee komt het percentage huishoudens in ons land dat Netflix kijkt op ruim 47 procent en naar schatting zo’n 5,2 miljoen Nederlandse Netflix-kijkers. Dat is ongeveer 30 procent van de Nederlandse bevolking.

Betekent die stijging dan ook dat mensen nog amper tv-kijken? Nee, 91,4 procent van de Nederlanders keek in 2017 nog wekelijks televisie blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Dit percentage is wel iets gedaald, in 2016 was dit nog 92,6 procent. En in 2013, het jaar waarin Netflix in Nederland werd gelanceerd, keek nog 94,9 procent van de Nederlanders wekelijks tv.

Het gemiddeld aantal minuten dat we televisiekijken is de afgelopen jaren ook gedaald. In 2013 keek de Nederlander gemiddeld nog 195 minuten televisie per dag, nu is dat 178 minuten. In deze kijktijd is het later terugkijken van een programma ook inbegrepen; het aandeel hiervan is gestegen van 6,9 procent in 2016 naar 8,6 procent in 2017. Hiermee is er ook een verschuiving te zien in de traditionele manier van tv-kijken.

donderdag 22 maart 2018

Allemaal digitaal bij Delta vanaf 20 augustus

Zoals vorig jaar al aangekondigd is 2018 het jaar waarin DELTA-klanten de overstap maken naar volledig digitale tv en radio. Per 1 mei worden er vijf analoge zenders afgeschakeld. Vanaf 20 augustus kijken en luisteren DELTA-klanten alleen nog digitale tv en radio.

Vanaf 1 mei zijn de tv-zenders ARD, ZDF, WDR, BBC 1 en TV 5 MONDE alleen nog digitaal te bekijken. Voor klanten die nog analoog kijken is het direct duidelijk dat ze de overstap nog moeten maken als ze alle zenders willen blijven bekijken.

Analoge klanten worden vanaf 22 maart per brief of e-mail geadviseerd om voor 1 mei de online-adviestool in te vullen of het stappenplan op papier.

Themakanalen niet in HD

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft geen concrete plannen om haar themakanalen ook in HD-kwaliteit aan te bieden aan distributeurs zoals Ziggo en KPN. Dat heeft de NPO bevestigd tegenover Mediamagazine.

De themazenders zijn momenteel alleen in standaard-kwaliteit (SD) te bekijken.

Ook vanaf 26 maart aanstaande, wanneer de NPO een naamsverandering doorvoert van een aantal themazenders, blijft deze situatie ongewijzigd.

Met ingang van maandag krijgen drie NPO themakanalen een nieuwe naam. NPO Best wordt NPO 1 extra, NPO Cultura wordt NPO 2 extra en NPO 101 wordt NPO 3 extra.

Minister Gatz wil reclame doorspoelen verbieden

De Belgische minister van Media Sven Gatz (Open Vld) wil het doorspoelen van reclame via elektronische platforms verbieden. 'Als het moet om een gezond medialandschap te behouden dan zal ik dat doen. Dan zitten we weer voor een paar jaar goed', aldus Gatz aan Het Laatste Nieuws.

Lineair televisiekijken is op zijn retour. Intussen kijken Belgen een kwart van alle programma's uitgesteld. Veelal spoelen kijkers dan de reclame door. Zo missen Telenet, Proximus en de zenders heel wat reclame-inkomsten.

woensdag 21 maart 2018

KNIPPR stopt per 1 juni

KNIPPR, de tv dienst van T-Mobile, stopt ermee. 'Met pijn in ons hart, moeten we je laten weten dat KNIPPR per 1 juni 2018 stopt,' zo laat het bedrijf aan klanten weten. 

T-Mobile moet erkennen dat de tv-dienst het grote publiek niet heeft bereikt. 'Hierdoor is het onmogelijk om KNIPPR voor een aantrekkelijke prijs op de markt te houden.'

De dienst heeft, inclusief een testperiode, iets langer dan twee jaar bestaan. Het idee was dat gebruikers zelf het zenderaanbod konden bepalen en konden kijken op smartphone, tablet of computer, vanaf 10,99 euro per maand.

Tot 1 juni 2018 kunnen klanten KNIPPR blijven gebruiken.

Roku gaat eigen tv kanaal aan derden aanbieden

Roku, de Amerikaanse fabrikant van tv-kastjes, gaat zijn in september gelanceerde tv en filmkanaal ook aanbieden via hardware van derden.

Tot dusverre was de content alleen beschikbaar via eigen spelers. Vanaf de zomer zal het kanaal oom beschikbaar zijn via Samsung televisies.

Het is niet uitgesloten dat Roku op termijn ook eigen gemaakte content gaat aanbieden, zoals Netflix dat al langer doet.

VR film Meet the Soldier in première

Deze week lanceren de Haagse start-up Hack The Planet en Mensen met een Missie tijdens het internationale film- en debatfestival Movies that Matter de humanitaire virtual reality documentaire Meet the Soldier. De nieuwe VR-film over twee Oegandese strijders uit rivaliserende stammen laat op innovatieve wijze zien, dat empathie de eerste stap is naar verzoening.

Meet the Soldier is opgenomen in Oeganda met de laatste technieken op het gebied van 360 graden / 3D video-opnamen. Het bijzondere aan de twintig minuten durende documentaire is dat de hoofdpersonages elkaar in VR ontmoeten, terwijl de kijker zich eveneens in de virtuele wereld bevindt. De kijker wordt als derde persoon onderdeel van de reis die de Oegandese strijders maken. Tijdens Movies that Matter, het internationale filmfestival rond mensenrechten, is de wereldpremière van Meet the Soldier. Bezoekers kunnen de VR-documentaire van 24 tot en met 31 maart gratis ervaren in Theater aan het Spui in Den Haag.

In Karamoja, noord-oost Oeganda, hebben inwoners decennialang te maken met geweld. Schaarste van water en voedsel zorgt voor een gespannen situatie tussen de verschillende stammen, waarin elk moment geweld kan oplaaien en veel levens verloren gaan. Bij sommige van deze vijanden is verzoening haast onmogelijk, aangezien elkaar veel leed is aangedaan en de wraakgevoelens diepgeworteld zijn. Middels virtual reality laat Meet the Soldier deze vijanden elkaar toch ontmoeten. De Haagse initiatiefnemers van de documentaire, Hack The Planet, een non-profit start-up van internetbureau Q42, en Mensen met een Missie, een organisatie voor internationale samenwerking en solidariteit, hoopten met Meet the Soldier de Oegandese strijders in staat te stellen zich in te leven in hun vijand. De kijker van de film ondergaat op zijn beurt in virtual reality deze weg naar een mogelijke verzoening.

Meet the Soldier is ontstaan uit een multidisciplinaire samenwerking van diverse instellingen en bureaus. Naast Hack The Planet van het Haagse Q42 en Mensen met een Missie werkte Fabrique aan de art direction en design van de film, werd de technische realisatie verzorgd door Wolfstreet, leverde Scopic alle hardware plus edits en was de regie in handen van Teddy Cherim. Ook is er samengewerkt met het Centre for Innovation van de Universiteit Leiden om nog meer waarde toe te voegen aan de documentaire in de vorm van data die in de film wordt gevisualiseerd. Naar aanleiding van de lancering van Meet the Soldier hebben andere organisaties zoals Unicef interesse getoond om dit bijzondere VR-concept voor andere conflictgebieden in te zetten.

Meet the Soldier is van 24 tot en met 31 maart gratis te zien in de foyer van Theater aan het Spui in Den Haag tijdens het Movies that Matter Festival 2018.

KPN maakt Interactieve Televisie-app in hele Europese Unie beschikbaar

KPN heeft zijn KPN Interactieve Televisie-app (iTV app) beschikbaar gemaakt in heel de Europese Unie. Daarmee loopt het bedrijf vooruit op de afschaffing van geoblocking. 

Klanten van KPN hoeven geen instellingen aan te passen om in landen van de Europese Unie te kijken naar Interactieve TV van KPN via de iTV app. De kwaliteit van de verbinding kan echter wel per lidstaat verschillen. Hierdoor kan het voorkomen dat je een andere beeldkwaliteit ervaart dan je in Nederland gewend bent, aldus KPN.

De iTV app kan wel alleen gebruikt worden voor een maximale periode van vier maanden. Deze regelgeving geldt verder alleen voor EU lidstaten. On demand kijken is ook beschikbaar.

dinsdag 20 maart 2018

Spike en Nickelodeon 24/7 bij Canal Digitaal en TV Vlaanderen

De zenders Spike en Nickelodeon zijn binnenkort zeven dagen per week beschikbaar voor abonnees van Canal Digitaal en TV Vlaanderen. Op dit moment delen de twee aanbieders nog een kanaalslot.

De volledige beschikbaarheid van beide zenders is vastgelegd samen met de doorgifte van zenders Nick Jr., MTV Music, MTV NL, VH1, VH1 Classic en Comedy Central.

Tot het moment dat Spike en Nickelodeon als zelfstandige 24/7 kanalen beschikbaar komen, blijven Canal Digitaal en TV Vlaanderen het deelkanaal Nickelodeon/Spike aan abonnees aanbieden.

Sony rolt Android TV 7 Nougat update uit

Sony is eindelijk begonnen met de uitrol van Android TV 7 Nougat voor televisies uit 2015 en 2016. Hierdoor wordt ondersteuning voor Hybrid Log Gamma (HLG), Google Cast 4K en het beheer van Google Accounts toegevoegd. Ook is het mogelijk om een picture-in-picture modus te gebruiken en kun je eenvoudig schakelen tussen apps. Dankzij de ondersteuning van Google Cast 4K is het mogelijk om 4K-content rechtstreeks van een smartphone of tablet op de tv weer te geven.

maandag 19 maart 2018

Oculus komt in mei met standalone VR-headset Go

Facebook-dochter Oculus zou van plan zijn om in mei zijn nieuwe Go VR-headset te onthullen. Dat doet het bedrijf tijdens het F8-evenement van Facebook.

De nieuwe Oculus Go kan standalone, dus zonder pc, gebruikt worden en zal vanaf 200 dollar gaan kosten.

De headset werd al in oktober vorig jaar aangekondigd, maar meer dan wat filmpjes is er tot nu toe niet getoond.

Naar verluidt worden minimaal twee versies gelanceerd. De goedkoopste heeft 32GB opslag, de duurdere versie 64GB.

Ziggo blokkeert gebruik VPN bij Ziggo GO

Ziggo heeft in aanloop van het afschaffen van geoblocking voor landen binnen de Europese Unie - later dit jaar mogen geen beperkingen meer worden opgelegd aan de verspreiding van programma's - het gebruik van enkele VPN-diensten geblokkeerd. Nederlanders in het buitenland kunnen daardoor niet meer via Ziggo GO naar Nederlandse tv-zenders kijken.

Ook is het niet langer mogelijk om bijvoorbeeld series via Replay TV terug te kijken.

Volgens TotaalTV gaat het om diensten als ExpressVPN, VyperVPN en PIA VPN.

Film1 heeft deze blokkade al eerder ingevoerd.

YouTube test picture-in-picture

YouTube test bij een beperkte groep gebruikers een browserweergave met picture-in-picture. Gebruikers kunnen een video in hun browser starten en vervolgens op een willekeurige plek in de YouTube-interface klikken om bijvoorbeelden verder te zoeken naar video's of door lijsten te scrollen.

Het is niet bekend of de functie uiteindelijk breed beschikbaar komt en of het alleen is bedoeld voor betalende YouTube Red-abonnees.

vrijdag 16 maart 2018

Kingston breidt geheugenlijn uit

Kingston heeft zijn geheugenlijn uitgebreid met de Canvas geheugenkaarten. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende variaties in zowel SD- als microSD-kaarten: Select, Go en React.

Canvas Select is ontworpen voor HD opnames en het fotograferen in hi-resolutie op zowel compact camera’s als op smartphones.

Canvas Go is bedoeld voor het filmen in 1080P of 4k op een digitale spiegelreflexcamera, drone of actie camera.

En Canvas React is bedoeld voor het vastleggen van 4k video of het maken van foto’s in burst-modus op een digitale spiegelreflexcamera, spiegelloze camera of smartphone.

Sony introduceert compacte mobiele projector

Sony introduceert dit voorjaar een compacte mobiele projector. De MP-CD1 weegt slechts 280 gram en is zo groot als een handpalm. Hij projecteert op ieder oppervlak tot 120 inch vanaf ongeveer 3.5 meter.

Dankzij een opstarttijd van slechts vijf seconden is de MP-CD1 volgens Sony snel inzetbaar. De projector is eenvoudig te verbinden met een Sony PlayStation, Google Chromecast of Microsoft Wireless Display Adapter via de HDMI/MHL-poort.

De projector is voorzien van DLP IntelliBright. Deze technologie maakt gebruik van slimme algoritmen om de helderheid van het beeld te verhogen zonder afbreuk te doen aan de batterijduur. Dankzij een innovatief ontwerp wordt opwarming van de projector geminimaliseerd, ook bij een hoge helderheid.

De MP-CD1 produceert 105 ANSI-lumen en is uitgerust met een ingebouwde batterij van 5000 mAh. Dit garandeert ruim twee uur lang beelden. De gebruikersduur kan worden verlengd door het apparaat op te laden via de USB-C-poort. Dit kan zowel via reguliere power adapter als een portable powerbank.

De MP-CD1 is ook voorzien van automatische keystone-correctie voor een beeldweergave zonder vervorming. Daarnaast zorgt de dynamische beeldmodus voor heldere beelden onder alle omstandigheden. Aan de onderzijde van de projector is een statiefaansluiting bevestigd zodat de MP-CD1 overal geïnstalleerd kan worden.

De MP-CD1 is vanaf april beschikbaar in de Benelux voor 400 euro.

donderdag 15 maart 2018

Asus komt met 24 inch-monitor

Asus lanceert de MG248QE, een op gamers gerichte monitor met een beelddiagonaal van 24 inch en een resolutie van 1920x1080 pixels. Het scherm heeft een verversingssnelheid van 144Hz.

Andere eigenschappen zijn de grijs-naar-grijs-responstijd van 1ms en de ondersteuning van FreeSync, waarmee stuttering en tearing wordt tegengegaan.

Over de verschijning van de monitor en de prijs zijn nog geen details bekend.

Samsung met nieuwe 49-inch monitoren

Samsung gaat 49-inch HD monitoren uitbrengen met een hogere resolutie dan de huidige. De twee modellen komen beschikbaar in een gaming en een non-gaming variant. De eerste heet CJG90 en heeft uiteenlopende poorten, een 1800R curved paneel met 5120x1440 beeldpunten, HDR met 1000 nits piekhelderheid en een quantum dot backlight. De zakelijke tegenhanger heet CJ99, voluit C49J99. Het scherm heeft een maximale helderheid van 300 cd/m². De 49-inch schermen moeten in november van dit jaar op de markt komen.

Samsung kondigt prijzen televisies aan

Samsung maakt de prijzen bekend van zijn 2018 Smart TV's bekend die onlangs in New York zijn aangekondigd. Deze line-up bestaat uit QLED TV's, UHD TV's, Premium UHD TV's en TV’s met extra grote schermen van 75 inch en groter.

Begin april zijn de eerste 2018 Premium UHD TV’s beschikbaar, de QLED TV’s en UHD TV’s volgen in de weken daarna.

QLED Q7F is medio april beschikbaar vanaf 2199 euro (55 inch), de Q8C kan vanaf medio april worden aangeschaft voor 2399 inch (55 inch), de Q9F is in mei/juni beschikbaar vanaf 3199 euro (55 inch), de Q6F is mei/juni beschikbaar vanaf 1499 euro (49 inch) en de Q8F eind mei vanaf 2299 euro (55 inch).

woensdag 14 maart 2018

Apple: geen overname Netflix

Apple is niet van plan om Netflix, Hulu of Disney over te nemen, ondanks allerlei geruchten hierover. Dat vertelde Eddy Cue, hoofd van Apple Software en Services, maandag tijdens het South by Southwest-festival in Austin.

Cue meldde dat hun dienst zich anders dan Netflix zal richten op een kleiner aantal series van hoge kwaliteit.

Apple nam eerder al wel doorgewinterde experts in videoproducties en online streaming aan om te kunnen concurreren met Netflix.

ARD na 2020 alleen nog in HD

Net als ZDF heeft de publieke omroep ARD het jaar 2020 in de agenda staan voor de uitschakeling van SD via de Astra1-satelliet van satellietbedrijf SES. Dan zullen alle zenders van de Duitse publieke omroep alleen nog in HD via de satelliet zijn te bekijken, meldt TotaalTV.

Enkele jaren geleden zijn beide zenders al gestopt met analoge uitzendingen.

Het is onduidelijk of ARD – net als ZDF – de vrijgekomen bandbreedte gaat gebruiken om de eerste stappen met 4K Ultra HD te zetten.

Foto: Standardizer

Honor 7C met 18:9-scherm en dual-camera

De nieuwe Honor 7C van Huawei wordt geleverd met een dual-camerasysteem en een groot 5,99-inch scherm met 720 bij 1440 pixels.

De primaire camera is een 13-megapixel exemplaar, het secundaire een 2-megapixel dieptecamera.

Onder de kap schuilt een Qualcomm Snapdragon 450 processor in combinatie met 3 GB werk- en 32 GB opslaggeheugen of 4 GB werk- en 64 GB opslaggeheugen.

De Honor 7C is per direct in China beschikbaar, niet bekend is of hij ook in Europa te koop is.

dinsdag 13 maart 2018

Samsung verbetert automatische kalibratiefuncties

Samsung en Portrait Display gaan de automatische kalibratiefuncties op de 2018 QLED tv’s verbeteren. Bij de vorige generatie was het al mogelijk de televisies te kalibreren met behulp van CalMAN-software.

Zo kan kleurverzadiging beter worden aangepast op nieuwe QLED-modellen. De QLED 2018 reeks biedt twee extra instellingen: de kleuren kunnen worden gekalibreerd met 100 procent, 75 procent en 50 procent verzadiging.

KPN Programma Gemist verdwijnt

In de nieuwe firmware van de ontvangers van KPN Interactieve TV is het menu-onderdeel Programma Gemist vervangen voor de nieuwe functie terugkijken, zo ontdekte TotaalTV.

Het voordeel van terugkijken voor KPN-abonnees is dat meer programma’s via deze video on demand functie teruggekeken kunnen worden. De beeldkwaliteit is ook beter.  Het terugkijken van eerder uitgezonden programma’s is gratis.

VICE zet studio op voor eigen content

Na de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk, kondigt VICE Benelux de lancering aan van de lokale onafhankelijke productietak VICE Studios.

Vanuit Amsterdam gaat VICE Studios in de Benelux content produceren met een focus op documentaires en docuseries.

Voor de ontwikkeling en productie van de programma-ideeën, maar ook de verdere distributie- en activatie-strategieën voor zowel lineair als online, maakt VICE Studios naar eigen zeggen gebruik van het beschikbare talent, ervaring en kennis op het gebied van videocontent die het wereldwijde VICE netwerk biedt.

VICE Studios heeft als eerste productie de Nederlandse versie van ‘The Therapist’, waarin psychiater-psychotherapeut Glenn Helberg in gesprek gaat met BN’ers als Sylvana Simons, Fresku en Lange Frans om er achter te komen wat er schuilgaat achter hun publieke persona. 

maandag 12 maart 2018

Zenderwijzigingen bij Canal Digitaal

Canal Digitaal schuift weer met zenders. De zenders JimJam en Outdoor Channel HD zijn vanaf 1 maart bij zowel Canal Digitaal als TV Vlaanderen uit het zenderaanbod verwijderd. Met eigenaar AMC Networks is geen overeenstemming over een nieuwe distributieovereenkomst bereikt. Nieuw is de natuurzender DocuBox. Klanten met Familie HD-abonnement of hoger kunnen vanaf 6 maart naar deze zender kijken.

‘Xiaomi laserprojector met Android TV naar Europa’

Xiaomi presenteerde vorig jaar zijn eerste betaalbare ultra short-throw laserprojector in China. Naar verluidt komt dat model komende zomer ook naar Europa. De Android projector heeft een helderheid van 5000 lumens, een contrast van 1.500:1 en een maximale projectiegrootte van 150-inch. In China heeft de projector een prijs van omgerekend 1300 euro meegekregen.

BenQ komt met nieuwe 4K HDR-beamer

BenQ brengt een nieuwe 4K-beamer op de markt. De 3000-lumen projector is bedoeld voor thuisgebruik en kent een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Ook HDR wordt ondersteund. Met 3000 lumen is de lichtstroom weer sterker dan de eerder gelanceerde HT2550. Ingebouwd is ook een 5W-geluidssysteem. De TK800 van BenQ komt in april beschikbaar voor een adviesprijs van 1499 dollar.

vrijdag 9 maart 2018

Omroep Flevoland stopt met teletext

Omroep Flevoland heeft besloten om te stoppen met Flevotext, de teletextvoorziening van de omroep. Vanaf 12 maart komen er geen nieuwe berichten meer op Flevotext, meldt Omroep Flevoland.

De belangrijkste reden is dat steeds minder mensen teletext gebruiken. Ze kiezen voor de website van Omroep Flevoland en de (vernieuwde) app.

Flevotext heeft vanaf de jaren negentig bestaan. Op 1 oktober 1997 volgden tv-uitzendingen met nieuws en achtergronden. Flevotext werd in de eerste jaren volop gebruikt.

Belgen claimen grootste mobiele scherm ter wereld

Het Belgische bedrijf HD Ledshine lanceert op 10 april 2018 wat het noemt het grootste mobiele scherm ter wereld. Het scherm is 144 vierkante meter groot, 16 meter breed en 9 meter hoog en behaalt een uitzonderlijke beeldkwaliteit.

Dankzij meer dan 6 miljoen 200 duizend LED-pixels behaalt het scherm een beeldkwaliteit van bijna 4K. Het scherm kan worden opgesteld in minder dan een uur en kan tijdens uitzendingen ook 360 graden draaien.

Het bedrijf achter dit project, HD Ledshine uit Denderleeuw, is ervan overtuigd dat mobiele schermen steeds belangrijker zullen worden omwille van de snelle opbouwtijden en de flexibiliteit zelfs na opbouw.

De internationale lancering vindt plaats op 10 april 2018 in Frankfurt op de vakbeurs Prolight + Sound, maar op 19 april 2018 zet het bedrijf ook in België de deuren open om dit unieke project te lanceren en voor te stellen.

Coolblue gaat tv’s bezorgen en installeren

Coolblue breidt zijn bezorgdienst uit en gaat behalve witgoed ook televisies bezorgen en installeren. Dat begint vanaf volgende maand, meldt Emerce.

De meest gehoorde klacht bij online tv-verkopen is dat de klant hem, na installatie, te groot blijkt. De retourtrajecten handelt Coolblue nu ook zelf af.

De bezorgdienst voor wasmachines bestaat al sinds februari 2016.

Netflix laat ouders films met pincode afschermen

Netflix maakt het binnenkort mogelijk om specifieke films en series met een pincode af te schermen. Deze functie is voornamelijk gericht op ouders die bepaalde inhoud voor hun kinderen willen blokkeren. De blokkade geldt voor leeftijdscategorieën of titels binnen deze categorieën.

De functie moet in de loop van de komende maanden wereldwijd beschikbaar komen.

Netflix gaat ook de classificatie van titels duidelijker maken, zodat beter te zien is voor welke leeftijd een film of serie geschikt is.

donderdag 8 maart 2018

Ziggo schaft analoge tv af

Ziggo gaat het tv-aanbod volledig digitaal maken. De kabelaar levert nu al overal standaard tv in digitale kwaliteit aan al haar klanten, maar niet iedereen maakt daar op dit moment gebruik van. Verreweg het grootste deel van de klanten kijkt al wel volledig digitaal tv.

Klanten die momenteel analoog via de kabel tv kijken, gaan in de komende twee jaar samen met Ziggo gefaseerd per regio de overstap naar digitaal maken. In elke regio zal Ziggo de klanten ruim van tevoren informeren wanneer de omschakeling in hun buurt plaatsvindt.

Klanten die momenteel analoog via de kabel tv kijken, gaan in de komende twee jaar samen met Ziggo gefaseerd per regio de overstap naar digitaal maken. In elke regio zal Ziggo de klanten ruim van tevoren informeren wanneer de omschakeling in hun buurt plaatsvindt.

Na de omzetting van analoog naar digitaal krijgen klanten er ook extra zenders bij, waaronder alle regionale zenders en Ziggo Sport en de sportzender voor Ziggo abonnees. De overstap naar digitale tv heeft geen impact op de abonnementskosten, deze blijven gelijk aan het abonnement dat de klant al heeft