Pages

dinsdag 31 januari 2017

Zoekplatform FILM.NL voor films en series van start

Het platform FILM.NL is vanaf vandaag voor iedereen beschikbaar. FILM.NL is een gratis app die gebruikers veilig en snel naar alle beschikbare films en series in Nederland gidst. De tool wordt gelanceerd met een campagne met Rutger Hauer, Barry Atsma, Monic Hendrickx, Robert de Hoog, Katja Schuurman, Sigrid ten Napel, Maryam Hassouni en Martijn Lakemeijer.

FILM.NL is een zoekmachine die de consument naar alle legaal aanbod van series en films van bioscoop, op DVD, Blu-ray, tot on demand en TV gidst. Het is een service die de mensen helpt in de zoektocht naar series en films. Het platform is een sectorbreed initiatief en heeft geen commercieel oogmerk. FILM.NL is gratis, heeft een gidsfunctie, er wordt niet op geadverteerd en men kan er geen films en series streamen of downloaden.

In de campagne gefotografeerd door Pieter Henket, woonachtig in New York, met de titel ‘Kijk Niet Zo Moeilijk’ wordt een serieus appèl gedaan op de film- en serieliefhebber, maar tegelijkertijd geeft de campagne een vette knipoog.

FILM.NL is een uniek samenwerkingsproject van bedrijven en instellingen uit de Nederlandse entertainmentsector. Filmproducenten, distributeurs, omroepen, online aanbieders en andere belanghebbenden zijn samengekomen om FILM.NL mogelijk te maken. Het aantal films en series wordt voortdurend uitgebreid. Dat geldt ook voor het aantal aanbieders.

VRT maakt NU-videoplatform beschikbaar

De VRT heeft zijn onlinevideodienst NU voor een breed publiek beschikbaar gemaakt. Vlamingen kunnen programma's van de VRT tot een maand na de uitzending via een website bekijken. Ook rechtstreekse uitzendingen van sommige programma's via de kanalen Eén, Canvas en Ketnet doorgegeven. 0ok vanuit Nederland Zijn de programma's terug te kijken.
De apps voor de dienst volgen op een later moment. 

Er is gelijk ook kritiek. Zo is de videospeler gebaseerd op Flash, software die stilaan geweerd wordt uit elke browser. Daarnaast is de hoogst beschikbare kijkkwaliteit 520p; je kan de kwaliteit aanpassen via een knop die bedrieglijk de letters ‘HD’ draagt, terwijl echte HD-kwaliteit pas begint op 720p.

Ziggo houdt zes eigen winkels open

Ziggo houdt voorlopig nog zes Ziggo Winkels open. Vlak voor de Kerst werden zeven van de dertien Ziggo Winkels gesloten, onder andere die in Almere, Dordrecht en Zwolle. Met de shop-in-shop in alle 49 vestigingen van Media Markt lijken de aparte Ziggo Winkels overbodig.

Ziggo heeft nog zes winkels, in Amsterdam (Ferdinand Bolstraat), Eindhoven, Den Haag, Leeuwarden en Rotterdam (Lijnbaan en Zuidplein). Die blijven nog even bestaan.

maandag 30 januari 2017

Gemist-programma’s vaker mobiel bekeken

De video-archieven van de publieke en commerciële omroepen worden vaker per telefoon en tablet bekeken dan vanaf een desktop of laptop. Dat laten de nieuwe kijkcijfers van Stichting Kijkonderzoek zien, waarover Emerce schrijft.

Naar percentages omgezet betekent dat dat de tablet voor 4,4 procent bereik zorgde, smartphones voor 2,5 procent en computers 5,5 procent.

In week twee bereikte de NPO online 1,2 miljoen kijkers. RTL Nederland bereikte online 833.000 kijkers en SBS 161.000 kijkers.

Android update vloert Sony tv's

Android smart tv's van Sony vertonen kuren na het installeren van een update. De toestellen kunnen niet meer ingeschakeld worden en als ze werken, reageren ze niet goed.

Het terugzetten naar fabrieksinstellingen helpt in veel gevallen niet en de door Sony geboden oplossing (stekker uit het stopcontact trekken en deze weer terug stoppen) zou slechts tijdelijk werken.

Het gaat om de modellen KDL-55W800C, KDL-65W850C en KDL50W800C. Sony heeft een oplossing beloofd.

BenQ monitor heeft sensor voor kleurtemperatuur

BenQ voegt een nieuwe monitor aan zijn assortiment toe die zich volledig aanpast aan de omgeving dankzij sensoren. De EW2770QZ is een 27-inch model met een QHD-resolutie die zowel helderheid als de kleurtemperatuur van de omgeving kan meten. Om de ogen te beschermen is er flikker-reductie en een blauw-licht filter ingebouwd. Achterop zitten poorten voor een VESA-montage, HDMI, DisplayPort en speakers.

Televisie scoort niet hoog in het onderzoek Consumentenbond

Televisie scoort niet hoog in het onderzoek van internetaanbieders door de Consumentenbond. Klanten geven geen heel hoge cijfers aan de tv-kwaliteit. XS4ALL Glasvezel heeft de hoogste score: 7,3. Bij de meeste andere tv-aanbieders is het wel een voldoende. Alleen Online.nl DSL scoort met een 5,7 onder de 6.

Providers hebben dan ook last van veel tv-storingen: 46 procent bij Online.nl DSL. Eigenlijk doet alleen ZeelandNet/Delta en Telfort Glasvezel het redelijk goed: 'slechts' 15% respectievelijk 16% had last van tv-storingen.

De klantenservice is meestal de bottleneck bij de internetprovider. Geen enkele provider scoort een 8 of hoger. De scores lopen hier uiteen van XS4ALL DSL met een 7,8 tot een 6,1 voor Online.nl DSL. Daarmee scoort Online.nl DSL wel beter dan de vorige keer (toen een 5,5).

vrijdag 27 januari 2017

Verbod tegen illegale Live Bioscoop

BREIN is opgetreden tegen een 23-jarige Rotterdammer die een Facebook pagina beheerde, Live Bioscoop, waarop hij dagelijks gratis films vertoonde zonder toestemming van rechthebbenden.

De anonieme beheerder wierf gebruikers met de slogan 'Kijk naar de beste films op Live Bioscoop direct in HD met ondertiteling gratis'. Zelf probeerde de man wel geld te verdienen met zijn illegale activiteiten door middel van de verkoop van advertentieruimte op zijn pagina en de oproep geld te doneren. Zo kon BREIN ook zijn identiteit vaststellen.

De populariteit van de site steeg de afgelopen tijd tot boven de 26.000. Gebruikers konden de pagina volgen en herinneringen ontvangen voor de vertoningen. Ook konden zij stemmen op verschillende films en de streams op hun eigen pagina delen.

Op negeren van het verbod staat een dwangsom van 2000 euro per dag tot een maximum van 50.000 euro. BREIN heeft inmiddels een schikking getroffen voor 7500 euro en een bericht op de pagina waarom deze gesloten is. Ook komen eventuele verdere inkomsten toe aan BREIN.

TV-klanten KPN kunnen programma’s tot 7 dagen gratis terugkijken

Vanaf vandaag wordt het voor alle Interactieve TV-klanten van KPN, XS4ALL en Telfort mogelijk om programma’s eenvoudig en gratis tot 7 dagen op televisie terug te kijken via de TV Gids in het ITV menu. KPN speelt hiermee in op de ontwikkeling dat consumenten steeds minder lineair tv-kijken en juist meer tv willen kijken wanneer het hen het beste uitkomt.

 Met deze innovatie hebben klanten van KPN, Telfort en XS4ALL de beschikking over programma’s van de meest bekeken zenders die de afgelopen 7 dagen zijn uitgezonden. Tot 7 dagen terugkijken is mogelijk bij 132 zenders waarvan 63 in het basispakket en 36 in HD-kwaliteit.

 KPN, XS4ALL en Telfort starten vandaag met de uitrol van de uitbreiding van Gemist-content. De uitrol zal een week duren. Klanten worden geïnformeerd wanneer de dienst voor hen beschikbaar is en hoeven zelf niets te doen.

De uitbreiding van gratis Gemist-content tot 7 dagen is de meest recente van een reeks innovaties op het gebied van tv-kijken van KPN. Na populaire functionaliteiten als live TV pauzeren, Begin Gemist, tv-kijken buitenshuis, de introductie van Méér TV en het toevoegen van Netflix aan het iTV-menu komt KPN nu met het gratis uitgebreide Gemist-aanbod tot 7 dagen.

Ricoh Imaging introduceert PENTAX KP

Ricoh Imaging, onderdeel van Ricoh Company, introduceert de PENTAX KP. De interne constructie van de camera kreeg een volledige upgrade en wordt omhuld door een compacte, slanke body. Hierin bevindt zich een nieuwe generatie APS-C formaat CMOS-beeldsensor en high-performance beeldverwerker.

Het vijf assen-mechanisme geeft volledige controle over de grote full-frame beeldsensor en is speciaal ontwikkeld om beweging te compenseren – ongeacht de oorzaak of hoek. Het shake reduction systeem biedt een compensatiebereik van maar vijf lichtwaarden.

Door het combineren van een RGB-meteringsensor van ongeveer 86.000 pixels en de PRIME IV-beeldengine, ontleedt het Real-Time Scene Analysis System de helderheidsdistributie, kleuren en bewegingen van het onderwerp. Op basis van die informatie meet het systeem de lichtcondities van het onderwerp van je foto en optimaliseert het zodoende de belichting.

De PENTAX KP is niet alleen ontworpen om te anticiperen op beweging, schokken en verschillende lichtcondities. Het toestel kan ook probleemloos gebruikt worden in extreme weersomstandigheden. Zo is de camera volledig outdoor bestendig, stofdicht, waterproof en bestand tegen temperaturen tot -10 graden Celsius.

Netflix laat films en series naar micro-sd downloaden

De Android versie van de Netflix app biedt nieuwe mogelijkheden voor de opslag van films. Voor de update werd alles automatisch op het toestel zelf opgeslagen, nu kunnen films en series ook op een sd worden weggescheven. Toch laat een woordvoerder van het bedrijf aan Engadget weten dat er beperkingen zijn. Er zijn beperkingen ingesteld aan de hoeveelheid downloads die gelijktijdig plaats kunnen vinden. Ook zijn er limieten op hoe lang een download beschikbaar blijft. Daarnaast kunnen gebruikers de sd-kaarten ook niet op meerdere apparaten gebruiken.

donderdag 26 januari 2017

Alle kanalen van Discovery mogelijk op zwart in UK

Discovery Communications en Sky hebben een conflict over tarieven, waardoor alle kanalen van Discovery, inclusief Eurosport, mogelijk per 1 februari op zwart gaan. in elk geval in Engeland. Sky vindt dat Discovery veel te veel geld vraagt voor haar zendersm mede vanwege de rechten op de Olympiche Spelen.  

Precies een jaar geleden speelde een vergelijkbare kwestie tussen Discovery en Canal Digital Norge. Toen verdwenen wekenlang zenders als Discovery Channel, Eurosport en ook TV Norge zelf van de satelliet.

Ruim de helft van de Amerikanen weet nog altijd niet wat met 4K wordt bedoeld

Ruim de helft van de Amerikanen weet nog altijd niet wat met 4K wordt bedoeld, zo blijkt uit onderzoek van Advanced Media (SAM).

Millennials zijn nog het meest vetrouwd met de term. 17 procent heeft al een 4K toestel.

De onbekendheid wordt deels verklaard doordat maar weinig 4K content wordt uitgezonden, maar ook dat nog maar weinig Amerikanen een 4K toestel hebben.

LeEco werkt aan een smartphone met vier camera's

Het merk LeEco werkt aan een smartphone met niet minder dan vier camera's; twee aan de voor- en twee aan de achterzijde. De camera's aan de achterzijde hebben een 12-megapixel resolutie, met 16-megapixel camera's aan de voorzijde. Verder draait het toestel op een Qualcomm Snapdragon 820 SoC in combinatie met 6 GB RAM en 64 GB opslaggeheugen. Het scherm heeft een diagonaal van 5,5 inch.

woensdag 25 januari 2017

LG UltraFine 5K heeft verbindingsproblemen

De 1049 euro kostende LG UltraFine 5K zou de 'perfecte' aanvulling op de nieuwe MacBook Pro moeten zijn. Veel gebruikers klagen echter over verbindingsproblemen. In enkele gevallen wordt het beeldscherm zelfs compleet uitgeschakeld.

Ook gaat de monitor vaak in de slaapstand. Pogingen om de USB Type-C-kabel opnieuw aan te sluiten kunnen resulteren in een crash van de MacBook. Een herstart van de Mac zou in sommige gevallen een oplossing bieden.

LIfestyle- en cultuurzender van VICE lanceert op Ziggo kanaal 26

VICELAND is vanaf 1 maart in Nederland te zien. De 24-uurs tv-zender zal de eerste maanden via Ziggo te ontvangen zijn op kanaal 26. Na deze introductiefase volgt volledige distributie.

Naast internationale content, zal de zender ook lokaal geproduceerde content bevatten. Zo start de zender met Nederland Census, een documentaire waarin jongeren uit het hele land hun mening geven over zichzelf, politiek, drugs, seks, liefde, geld en klimaatverandering. De documentaire laat zien hoe het is om jong te zijn in Nederland.

De programmering van VICELAND NL bevat verder internationale series als Gaycation (met Ellen Page), Noisey (met Zach Goldbaum), F*ck That's Delicious (met Action Bronson), Hate Thy Neighbor (met Jamali Maddix), States of Undress (met Hailey Gates), en Black Market (met Michael K. Williams).

VICELAND werd in februari 2016 gelanceerd in de Verenigde Staten en Canada en later in Groot Brittannië, Ierland, Frankrijk, Australië en Nieuw-Zeeland, en heeft aangekondigd te lanceren in Sub-Sahara-Afrika. Tegelijk met de lancering in Nederland, zal VICELAND ook in België vanaf 1 maart te zien zijn via Telenet (kanaal 21 in Vlaanderen en 137 in Brussel). Eind 2017 moet de zender in 51 landen te ontvangen zijn.

Grotere apps, minder laadschermen voor Apple TV

Apple heeft aangekondigd dat apps en games op Apple TV voortaan 4GB groot mogen zijn. Op dit moment geldt een limiet van 200 MB. Daardoor zien gebruikers regelmatig laadschermen. Hoewel het downloaden van een app of game straks langer duurt, komen er minder onderbrekingen. Ontwikkelaars die niet genoeg aan 4GB hebben, kunnen tot 20GB aan additionele content op Apple’s servers opslaan.

dinsdag 24 januari 2017

BTW Weg Ermee-actie van start

De jaarlijks terugkerende BTW Weg Ermee-actie van Media Markt staat op het punt van beginnen. Donderdag 26 januari tot en met zondag 29 januari betaalt Media Markt de BTW op bijna het gehele assortiment. Het is de twaalfde keer dat Media Markt haar jaarlijkse voordeelfestijn viert. Laptops, televisies en smartphones zijn doorgaans het meest populair.

Afgelopen jaren bezochten miljoenen mensen de Media Markt-winkels en trok de webshop eveneens miljoenen unieke bezoekers in de actieperiode.

De BTW-dagen kunnen tot een van de meest populaire uitjes van januari gerekend worden. Met vorig jaar ruim één miljoen bezoekers en twee miljoen bezoekers online overstijgt Media Markt tijdens de BTW-dagen de bezoekersaantallen van populaire bezienswaardigheden. De Efteling trekt bijvoorbeeld gemiddeld 4 duizend bezoekers per dag (bron) en het Rijksmuseum zo’n 5 tot 6 duizend bezoekers in het hoogseizoen. Een stad als Amsterdam ontvangt jaarlijks ongeveer zeventien miljoen bezoekers.

KPN breidt uit met 4K televisie kijken

In de loop van 2017 kunnen steeds meer KPN-klanten profiteren van 4K TV kijken. Met de 4K tv-ontvanger van KPN is het mogelijk om 4K kanalen, on demand en straks ook OTT content als Netflix te bekijken.

In 2017 zal deze ultra HD tv ontvanger steeds verder worden uitgerold, zo blijkt uit navraag vanallesineenpakketten.nl. Een ultra HD tv-ontvanger kan maar liefst 4 keer scherper beeld doorgeven dan een full HD tv ontvanger, deze ontvanger is bij KPN straks onderdeel van een van hun pakketten.

Een 4K televisie beschikt over vier keer zoveel pixels als een full HD tv. Om deze hoge schermresolutie optimaal te benutten is het nodig dat de televisiezender elke pixel afzonderlijk aanstuurt. Hoe meer pixels er verstuurd worden, hoe beter de beeldkwaliteit. KPN zendt tot nu toe niet veel uit in 4K, maar is er wel klaar voor.

De Formule 1 is vanaf 2017 beschikbaar in 4K. KPN bekijkt de mogelijkheden om het zenderaanbod in 4K verder uit te breiden. Of de Formule 1 in 2017 door KPN in 4K wordt uitgezonden, is nog niet bekend. KPN zelf zegt dat het nog geen details kan geven over de mogelijkheden van volledig 4K TV kijken. Wel zet het serieuze stappen in de goede richting om hoogwaardige beeldkwaliteit aan te bieden, zo is onlangs muziekzender Xite aan het 4K aanbod toegevoegd.

KPN rekent geen extra kosten voor de 4K tv-ontvanger. De ontvanger zal waarschijnlijk onderdeel worden van een van de uitgebreidere pakketten van KPN.

Apple brengt tvOS 10.1.1 uit

Apple heeft voor de vierde generatie Apple TV een nieuwe versie van tvOS uitgebracht. Het versienummer is tvOS 10.1.1. Samen met iOS 10.2 bracht Apple in december ook tvOS 10.1 uit met voor Amerikanen de nieuwe TV-app. In Europa is deze app niet beschikbaar, waardoor er ook in de nieuwe update weinig nieuws is te ontdekken. tvOS 10.1.1 download je rechtstreeks vanaf de vierde generatie Apple TV via Instellingen > Systeem > Software-update.

maandag 23 januari 2017

Promovendus laat headcams handgebaren herkennen

De opkomst van digitale camera’s die op het hoofd worden gedragen, bijvoorbeeld verwerkt in een bril, biedt kansen om automatisch handbewegingen en -gebaren te herkennen. Dat is handig bij bijvoorbeeld revalidatie, maar ook voor de aansturing van digitale applicaties. Alejandro Betancourt promoveert vandaag cum laude op zijn onderzoek dat dit mogelijk maakt.

De Google Glass is weliswaar nog niet op de markt, maar er is inmiddels wel al flink aantal andere apparaten met camera te koop die op het lichaam (kunnen) worden gedragen. In de beelden die deze apparaten maken zijn de handen van de drager vaak in beeld, inclusief alle gebaren. Er zijn al goede technieken om handen automatisch te laten herkennen op die beelden, maar er was nog geen goede manier om de apparaten te laten zien wat die handen zeggen.

Promovendus Alejandro Betancourt moest daarvoor een aantal problemen oplossen. Zo heeft de camera te maken met sterk wisselende lichtintensiteit doordat de drager ervan rondloopt. Dat bemoeilijkt de herkenning. Ook was nog niet goed mogelijk om de linker- en rechterhand apart te identificeren, en om automatisch te herkennen wat de houding en beweging van de handen is. Om dat op te lossen moest Betancourt er verder rekening mee houden dat de rekencapaciteit van een digitaal apparaat zoals een Google Glass beperkt is, maar wel direct gebaren moet herkennen. Hij paste onder meer Machine Learning toe.

De Colombiaanse onderzoeker denkt dat er een groot scala aan toepassingen mogelijk wordt met zijn technieken, net zoals de XBox Kinect inmiddels ook voor veel meer wordt gebruikt dan alleen voor de spelcomputer. Als voorbeeld van een medische toepassing noemt hij storingen in de motoriek, die met zijn technieken automatisch gemonitord en mogelijk ook herkend kunnen worden. Tot nu toe gebeurt dit vaak door intensieve monitoring door een arts. Verder opent de automatische herkenning van handgebaren de mogelijkheid om het camera-apparaat of digitale toepassingen die erop draaien, contactloos aan te sturen.

Betancourt promoveert met zijn onderzoek cum laude aan de TU/e, en hij krijgt ook de PhD-titel van de Universiteit van Genua in Italië. De promotie vond plaats onder de noemer van het programma Erasmus Mundus Joint Doctorate on Interactive and Cognitive Environments. Zijn promotor aan de TU/e is hoogleraar Matthias Rauterberg van de faculteit Industrial Design. De titel van het proefschrift is EgoHands, A Unified Framework for Hand-Based Methods in First Person Vision Videos.

Oscarwinnaars op Film1

In aanloop naar de komende Oscaruitreiking op 26 februari vertoont Film1 iedere zondag de grootste Oscarwinnaars van het afgelopen jaar. Met onder meer het drama Spotlight (winnaar Beste Film en Beste Scenario), het avontuurlijke The Revenant (winnaar Beste Regie en Beste Acteur), het spannende Bridge of Spies (winnaar Beste Mannelijke Bijrol), het indrukwekkende Son of Saul (winnaar Beste Buitenlandse Film) en nog veel meer winnaars en genomineerde films.

De felbegeerde en prestigieuze filmprijzen worden jaarlijks uitgereikt door de Amerikaanse ‘Academy of Motion Picture Arts and Sciences’. De nominaties voor de  89e editie worden bekendgemaakt op 24 januari. De prijsuitreiking vindt plaats op 26 februari in Hollywood.

BenQ PD2710QC biedt volledige kleurdekking

BenQ heeft wederom een nieuwe monitor aangekondigd, de PD2710QC. Het apparaat is bedoeld voor professioneel gebruikt en dekt het volledige sRGB-kleurenspectrum. Ook is een USB Type-C dockingstation aanwezig, waarmee ook aangesloten apparaten kunnen worden opgeladen.

Het meegeleverde 27-inch IPS-paneel heeft een resolutie van 2.560 bij 1.440 pixels. Hij voorziet in zowel HDMI als DisplayPort beeldaansluitingen. Over prijs en beschikbaarheid is niets bekend.

vrijdag 20 januari 2017

Eerste versie Nvidia Shield TV krijgt update

De eerste versie van de Nvidia Shield TV heeft een update gekregen naar Android 7.0 Nougat. Ook krijgt de console ondersteuning voor spelstreamdienst GeForce Now met prestaties op het niveau van de GTX 1080-videokaart.

Nvidia heeft eerder deze maand de opvolger aangekondigd van de Shield TV. Die ondersteunt niet alleen het streamen van 4k-videocontent, maar ook HDR. Daarnaast draait de nieuwe versie van de Androidconsole een ingebouwde Plex Media Server.

Netflix heeft 2 miljoen abonnees in Nederland

Netflix had ruim twee miljoen abonnees in Nederland aan het einde van het vierde kwartaal van 2016. Dat blijkt uit cijfers van Telecompaper op basis van het Consumer Panel. Eind derde kwartaal telde Netflix in Nederland nog 1,77 miljoen abonnees, terwijl dat een jaar eerder (eind vierde kwartaal van 2015) nog 1,3 miljoen was.

Netflix is in september 2013 van start gegaan in ons land en is sindsdien in sneltempo uitgegroeid tot de grootste VoD (Video-on-Demand)-dienst in Nederland. Ruim 26 procent van alle Nederlandse huishoudens had eind vorig jaar een abonnement op Netflix, tegen 23 procent een kwartaal eerder en 17 procent in het vierde kwartaal van 2015.


Overigens kan het zijn dat sommige huishouden beschikken over meer abonnementen op videodiensten - zoals Pathé Thuis dat met name per serie of film levert en niet abonnementsgebaseerd, of Videoland. Deze laatstgenoemde dienst telde ruim 200.000 abonnees eind vierde kwartaal, ongeveer een tiende van het aantal Netflix-abonnees.

donderdag 19 januari 2017

CanalDigitaal gestopt met glasvezel

Op plaatselijk glasvezelnetwerken in Heeze-Leende en Boekel leverde CanalDigitaal tot 31 december tv, internet en telefoon. Daarmee is het bedrijf gestopt. De dienstverlening is per 1 januari overgedragen aan het bedrijf Vaiber. Voor CanalDigitaal was de dienst niet rendabel meer.

Caiway wijzigt Alles-in-1 Glas pakketten

Vanaf 1 maart 2017 voert Caiway wijzigingen door in haar diensten. Caiway past het tarief aan van de Alles-in-1 pakketten, televisie- en internetabonnementen, een aantal extra zenderpakketten en het start- en gesprekstarief voor telefonie. Ook wijzigt het basis televisieaanbod en de samenstelling van een aantal extra zenderpakketten.

Een aantal van de Alles-in-1 Glas pakketten krijgt een andere naam. Ook verhoogt Caiway de snelheid van een aantal pakketten. De pakketten Alles-in-1 Start en Alles-in-1 Glas G75 heten voortaan Alles-in-1 Voordelig en krijgen een snelheid van 100 Mbit/s. Het Alles-in-1 Glas G250 pakket heet voortaan Alles-in-1 Slim en krijgt een snelheid van 300 Mbit/s. Het Alles-in-1 Glas G500 pakket blijft ongewijzigd. Wel komt er nog een pakket bij, het Alles-in-1 Snel pakket. Dit nieuwe pakket biedt een internetsnelheid van wel 600 Mbit/s.

Vanaf 1 maart 2017 wijzigt het tarief van het basis televisiepakket en van een aantal extra zenderpakketten. Daarnaast voegt Caiway zenders toe. Er is bijvoorbeeld veel vraag naar een pakket speciaal voor kinderen. Daarom introduceert Caiway vanaf 1 maart 2017 het Kinderpakket. In dit pakket zit een aantal populaire kinderzenders, zoals Disney Junior, Cartoon Network, Nick Jr, maar ook Baby TV en Pebble TV.

Het aanbod in Twente, Gouda, Harderwijk en Borculo wijkt op enkele punten af van andere gebieden.

Meer Nederlanders stoppen met Netflix na gratis proefperiode

39 procent van de Nederlanders met een gratis proefabonnement op Netflix, wil binnen een half jaar overstappen op een betaald abonnement. 41 procent van de Nederlanders is juist niet van plan om het proefabonnement om te zetten in een betaalde versie. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau Telecompaper.

Netflix heeft nog altijd de beste doorstroming van gratis naar betaald, zo blijkt uit de studie van Telecompaper over het derde kwartaal van 2016. Wel is er een forse daling in het aantal proefabonnementen dat wordt omgezet in een betaalde variant in vergelijking met een zelfde meting een jaar eerder.

Hoewel in het derde kwartaal van 2015 eveneens 39 procent van de respondenten aangaf te willen overstappen op een betaald abonnement, gaf destijds een veel lager percentage dan in 2016 aan niet te willen overstappen van gratis naar betaald: 30 procent

Turkse zenders nu ook in los pakket beschikbaar in Nederland

Mobile2Morrow gaat met de service M2M TV Turkse zenders aanbieden aan een wereldwijd publiek. M2M TV is een a la carte televisie-service beschikbaar op browser, smartphone, tablet en tv. Zenders in het Turkse pakket zijn onder meer TRT Haber, TV8, Habertürk en TRT 1. Het pakket bestaat uit 26 zenders. 

Met M2M TV kiest de kijker zelf welke zenders hij wil afnemen en zit niet vast aan een verplicht groot basispakket. Een basisregistratie voor M2M TV kost 5,99 euro per maand, elke nieuwe abonnee kijkt de eerste maand gratis naar M2M TV basis. 

De 26 zenders in het Turkse pakket vormen een allround pakket met allerlei onderwerpen als nieuws, documentaires, sport, muziek, tekenfilms, soaps en series en meer. Populaire zenders als TRT, Habertürk en a Spor zijn beschikbaar, net als EuroD, ATV Avrupa en TRT Cocuk. Het Turkse pakket inclusief de basisregistratie is beschikbaar voor 9,99 euro per maand. Nieuwe abonnees kijken M2M TV basis en het Turkse pakket de eerste maand voor 4 euro.

M2M TV is voor iedereen met een internetverbinding beschikbaar. De service werkt via de browser en met een app voor iOS en Android op tablets en smartphones. Voor kijken op TV ondersteunt M2M TV de vierde generatie Apple TV, Amazone Fire sticks en een Android Box. Enkele zenders in het basispakket zijn de regionale omroepen, DW, France 24, GoTo Luxe.TV, HVN 2, RT en Current Time. Extra zenders zijn beschikbaar vanaf 15 cent per zender per maand. Alle abonnementen zijn maandelijks opzegbaar.

woensdag 18 januari 2017

Mobiel.nl biedt PakjeGemak aan voor het afleveren van smartphones mét abonnement (i.m.)

Mobiel.nl, de grootste onafhankelijke aanbieder van smartphones en mobiele abonnementen in Nederland, maakt vanaf nu bezorging met PakjeGemak van PostNL mogelijk. Dit betekent dat klanten hun nieuwe smartphone mét abonnement kunnen laten afleveren bij een afhaalpunt in de buurt. Mobiel.nl is de eerste webshop binnen de mobiele markt waarbij de legitimatiecontrole voor het afsluiten van een abonnement bij een PostNL-afhaalpunt kan worden gedaan.

Snel geregeld
In het bestelproces kunnen klanten uit meer dan 2600 verschillende PostNL-locaties kiezen. De 2 dichtstbijzijnde afhaallocaties worden automatisch getoond. Mobiel.nl zorgt in samenwerking met PostNL dat het pakket op de gewenste locatie wordt afgeleverd. Hier betalen klanten niets extra’s voor ten opzichte van bezorging aan huis. Tijdens het bestellen van een smartphone met abonnement ondertekent de klant het contract eenvoudig door middel van een 1 cent-iDEAL-betaling. Het opsturen van een scan of kopie van een legitimatiebewijs is niet meer nodig.
 
Extra gemak voor de klant
Met PakjeGemak hoef je niet meer speciaal thuis te blijven voor het in ontvangst nemen van een smartphone met abonnement. “Wij zijn er van overtuigd dat deze vorm van afleveren voor veel klanten een uitkomst biedt. Het is niet handig om zelf thuis te moeten zijn op het aflevermoment, maar omdat de identiteit van de aanvrager wordt gecontroleerd was een huisgenoot of familielid geen optie. Met PakjeGemak is deze belemmering voor onze klanten verleden tijd.”, vertelt Thomas Borsboom, directeur van Mobiel.nl.

TV West niet langer via de satelliet

RTV West stopt met de distributie van de zender via satelliet. Vanaf 15 januari biedt CanalDigitaal TV West alleen nog aan als internetzender via de online app of HD ontvanger. De reden zijn bezuinigingen. RTV Drenthe, Omroep Zeeland, Omroep Brabant en L1 Limburg kozen er juist voor om op de satelliet te blijven.

4K-video alleen nog in Chrome

4K YouTube-video's wil kijken via Safari of Firefox is niet langer mogelijk. Oudere video's zijn nog in 4K te bekijken, maar nieuwe uploads hebben een resolutie van maximaal 1440p.

Reden is dat YouTube 4K-video alleen nog met zijn eigen (open source) VP9-codec opslaat. Apple ondersteunt alleen de H.264-codec.

4K-video is op de Mac daarom alleen nog in Chrome beschikbaar.

Het is onduidelijk of Apple de VP9-codec ooit zal ondersteunen, want H.265 staat in de startblokken.

Maandelijks 3,3 miljoen online kijkers Nederlandse zenders

In 2016 keken er maandelijks gemiddeld 3,3 miljoen Nederlanders achteraf naar een tv-programma via internet. Opvallend is ook dat meer dan veertig procent van het kijkpubliek afgelopen jaar geen enkel programma terugkeek via computer, tablet of telefoon. Dat blijkt uit het Jaarrapport Online van kijkcijfermeter SKO, waarover Emerce publiceert.

Van de 15,6 miljoen mensen van 6 jaar en ouder keek 56 procent één of meerdere malen naar online televisieprogramma’s van NPO, RTL, en SBS.

De NPO bereikte in 2016 online maandelijks gemiddeld 2,3 miljoen kijkers. RTL Nederland bereikte maandelijks gemiddeld online 1,9 miljoen kijkers en SBS 839.000.

dinsdag 17 januari 2017

NPO lanceert on demand platform in mei

De NPO hoopt in mei dit jaar haar video on demand platform te lanceren. Dat zegt NPO-directeur Frans Klein tegen Broadcast Magazine. Vanaf september moet inhoudelijk nieuwe content op het platform worden aangeboden.

Er komen 'drie vormen van bezoek'. Anoniem en gratis, waarbij de gebruiker toegang krijgt tot content zonder te zeggen wie hij is en waar hij voor komt. Voor de tweede variant wordt wel een profiel aangemaakt.

De betaalde abonnementsvorm houdt in een betere beeldkwaliteit en extra faciliteiten. Het betaalde platform is reclamevrij.

Qua technische mogelijkheden heeft de NPO goed gekeken naar vergelijkbare platforms. 'Denk aan goede zoekroutines, persoonlijke voorkeuren en de mogelijkheid om in de trein iets op je smartphone te bekijken om vervolgens vanaf hetzelfde punt verder te kijken als je thuis voor de tv zit.'

Philips voor de rechter in beeldbuiskartel

ConsumentenClaim en de Consumentenbond slepen samen Philips en andere kartellisten voor de rechter voor consumenten die benadeeld zijn door het beeldbuiskartel. Dit is de eerste collectieve procedure die in Nederland wordt gestart voor consumenten over aansprakelijkheid voor kartelvorming.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘We vragen de rechter een zitting te houden waarbij alle bij het kartel betrokken partijen moeten verschijnen. Zo willen we met de rechter afspraken over de vervolgaanpak maken. Dit is nodig omdat de karteldeelnemers uit verschillende landen afkomstig zijn.’ Volgens de Consumentenbond en ConsumentenClaim hebben de fabrikanten zich gemeenschappelijk schuldig gemaakt aan kartelvorming en daarmee zijn alle kartellisten, dus ook Philips, juridisch 'hoofdelijk' aansprakelijk voor de volledige schade.

Consumenten hebben jarenlang teveel betaald voor tv’s en computermonitors door verboden prijsafspraken. De betrokken fabrikanten, waaronder Philips, kregen daarvoor een forse boete van bijna €1,5 miljard opgelegd door de Europese Commissie. Die boete werd door het Europese Hof van Justitie bekrachtigd waardoor de weg open lag voor een compensatieregeling voor gedupeerde consumenten. Combée: ‘Bij boetes die door een toezichthouder voor kartelvorming worden opgelegd gaat het geld niet naar consumenten, terwijl zij juist de direct gedupeerden zijn. Wij willen dat de fabrikanten nu ook hun portemonnee trekken voor degenen die de schade persoonlijk hebben geleden.’

De Consumentenbond startte in januari 2016 samen met claimorganisatie ConsumentenClaim een actie om een eerlijke schadevergoeding voor consumenten te krijgen en ging hierover in gesprek met Philips. Philips wil alleen de door hen veroorzaakte schade vergoeden, en niet opdraaien voor schade veroorzaakt door andere leden van het kartel.

Consumenten die tussen 1996 en 2006 een beeldbuistelevisie of computerscherm hebben gekocht en in aanmerking willen komen voor een schadevergoeding worden opgeroepen mee te doen aan de actie Beeldbuisclaim.

Ultrasharp 30 OLED komt er niet meer

De Ultrasharp 30 OLED die Dell tijdens de CES 2016 aankondigde, komt niet op de markt. Het scherm had al in juni moeten verschijnen, maar Dell was er niet tevreden over. Onder andere zou de kleurweergave onder bepaalde kijkhoeken niet goed zijn geweest. Het scherm gebruikte USB-C voor stroom en input van video en de responstijd zou 0,1ms bedragen. Voor zover bekend was de Ultrasharp 30 OLED de enige tot nu toe aangekondigde OLED monitor.

Panasonic lanceert verbeterde versie van de Space Player

De Space Player, de hybride verlichtingsprojector van Panasonic, heeft een update gekregen.

Zo bedraagt de helderheid nu 2.000 lumen en heeft de vernieuwde laserlichtbron een levensduur van 20.000 uur.

De projectoren kunnen aan het plafond worden bevestigd of op de tafel.

maandag 16 januari 2017

Crowfunding voor Steadicam Volt

Op Kickstarter is een inzameling voor de van start gegaan, een gimbal of steadicam voor de smartphone. De teller al op bijna 200.000 dollar.

De steadicams die op filmsets worden gebruikt zijn vaak groot en onhandig, maar de Steadicam Volt is opvouwbaar tot een formaat dat gemakkelijk in je tas past. De houder is geschikt voor smartphones met een maximaal gewicht van 200 gram.

De eerste exemplaren van de Steadicam Volt worden in juni 2017 verwacht.  In Nederland betaal je 249 dollar, plus nog eens 20 dollar verzendkosten. Het vergt nog wel oefening om de Volt goed te balanceren.

FOX Sports bereikt ruim 800.000 Nederlandse huishoudens

In het vierde kwartaal van afgelopen jaar bereikte FOX Sports ruim 800.000 Nederlandse huishoudens, een groei van 38 procent ten opzicht van het tweede kwartaal van 2016, zo blijkt uit cijfers van Telecompaper.

De 'gratis' doorgifte bij Vodafone alleen zorgde al voor een stijging van bijna 100.000 huishoudens. Daarnaast stijgt ook het aantal huishoudens dat een abonnement heeft op FOX Sports (al dan niet gratis verkregen via KPN) met 100.000 in twee kwartalen.

Vorig jaar dreigden diverse kabelaars af te haken nadat FOX Sports de voorwaarden had aangepast.

Op dit moment is het voor consumenten mogelijk om FOX Sports op verschillende manieren te krijgen: FOX Sports 1 in de basis bij Vodafone, Fiber en Kabeltex. Bij KPN, Telfort en XS4ALL als onderdeel van 'Compleet'. Via Delta voor 4,95 euro, het complete Eredivisie pakket voor 6,95 euro. Ziggo biedt, nog in zijn oude contract, FOX Sports Eredivisie aan voor 17,95 euro.

Volledige series downloaden bij BBC

De BBC wil net als Netflix kijkers de mogelijkheid bieden om series volledig te dowloaden en te bekijken voordat ze officieel op de buis komen.

BBC directeur Lord Hall wil van de BBC iPlayer de grootste online tv dienst van Engeland maken, maar de traditionele kijker niet van zich vervreemden. Er zijn nu al programma's die als eerste op de iPlayer te zien zijn.

In 2016 verwerkte de iPlayer 243 miljoen maandelijkse verzoeken.

vrijdag 13 januari 2017

Dell monitor met 8K resolutie

Dell lanceert de UltraSharp 32 Ultra HD 8K, oftewel een 32 inch-monitor met 8k-resolutie (7680x4320 pixels). Het scherm kan 100 procent van de AdobeRGB- en sRGB-kleurruimtes weergegeven.

De 8k-monitor komt op 23 maart beschikbaar in de VS, voor een startprijs van 4999 dollar.

Het bedrijf heeft ook nog een nieuwe S-serie van monitoren voor consumenten ontwikkeld, in totaal vier modellen, waarvan de S2418HX en S2718HX 24 inch- en 27 inch-modellen zijn met dunne schermranden. De overige twee zijn 22 inch- en 23 inch-monitoren met 3W-speakers. De resolutie bedraagt 1920x1080 pixels.

Xiaomi lanceert nieuwste tv

Xiaomi heeft de Mi TV 4 aangekondigd, zijn nieuwste televisie die op het dikste punt 4,9mm meet, omdat het moederbord en andere onderdelen in de externe soundbar verwerkt zijn. Xiaomi spreekt over een 'modulaire tv'.

De Mi TV 4 met TV Bar is beschikbaar in een 65 inch-uitvoering. Met drie HDMI-poorten, twee USB-poorten, ethernet en de aansluiting voor de subwoofer.

In de VS gaat de tv minder dan 1500 dollar kosten, met de audioset er bij wordt het 2000 dollar.

Grootste gebogen 4K-monitor van Philips op de markt

MMD kondigt de BDM4037UW aan, een Philips Brilliance 4K Ultra HD LCD-scherm van 40 inch met MultiView. Dit is het grootste gebogen 4K-scherm op de markt en bovendien uitgerust met Ultra Wide Color Technology, dat zorgt voor een breder kleurenspectrum en een levensecht beeld.

De BDM4037UW heeft een krachtig paneel dat UltraClear beeld kan weergeven met een 4K UHD-resolutie van 3840 x 2160 pixels. Daarnaast is dit Philips-scherm uitgerust met geavanceerde 'multi-domain vertical alignment'-technologie. Die zorgt voor een zeer hoge statische contrastverhouding en voor een extra levendig beeld.

Ultra Wide Color biedt ondersteuning voor een breder kleurengamma – 85 procent van het NTSC-gamma in plaats van de gebruikelijke 72 procent – en sluit daarmee beter aan bij de kleuren die gebruikers kunnen zien.

Om flikkeringen en vermoeidheid aan de ogen te voorkomen – iets waar sommige gebruikers last van kunnen krijgen bij schermen met LED-achtergrondverlichting – is de monitor uitgerust met Philips Flicker-Free Technology.

De nieuwe Philips BDM4037UW monitor is vanaf nu verkrijgbaar in de belangrijkste elektronicawinkels voor een adviesprijs voor 749 euro.

donderdag 12 januari 2017

De 256GB SanDisk Ultra microSD kaart met de nieuwste A1SD specificaties

Western Digital Corporation heeft een eerste microSDTM kaart gelanceerd die voldoet aan de laatste SD 5.1 specificaties. De kaart heeft capaciteit voor maximaal 24 uur aan Full HD video en transfersnelheden tot 95MB/s. Met de A1-prestatie kan de kaart apps razendsnel starten en draaien.

Sinds de introductie van de populaire geheugenkaart, nu meer dan een tien jaar geleden, zijn microSD-kaarten instrumenteel in het aandrijven van nieuwe segmenten in digitale beeldverwerking, zoals actiecamera's, drones, dashboard camera's en bewakingssystemen, en heeft het een significante impact gehad op de ontwikkeling van de smartphon

De A1-specificatie houdt in dat de nieuwe kaart in staat is om willekeurige in- en output toegang van snelheden van 1.500 IOPS per seconde te halen en schrijfsnelheid van 500 IOPS.

Asus lanceert monitor met UHD resolutie

Asus heeft een nieuwe monitor met UHD resolutie aangekondigd, de ROG Swift PG27UQ. Het IPS-paneel biedt een resolutie van 3840x2160 pixels. Deze 27 inch-monitor beschikt verder over een verversingssnelheid van 144Hz.

Daarnaast is er ondersteuning voor G-Sync HDR. Dit is een combinatie van Nvidia G-Sync en HDR 10.

De maximale helderheid van het scherm bedraagt 1000cd/m2.

Wanneer dit scherm verkrijgbaar zal zijn is niet duidelijk.

woensdag 11 januari 2017

4K Ultra HD Blu-Ray speler en Dolby Atmos Soundbar bij Sony

Sony heeft op CES een aantal nieuwe modellen in het beeld- en geluidsassortiment aangekondigd: de nieuwe UBP-X800 4K Ultra HD Blu-ray speler, de HT-ST5000 Dolby Atmos-compatibele Soundbar en de STR-DN1080 AV-receiver met DTS X.

De UBP-X800 4K Ultra HD Blu-ray speler biedt Ultra HD-technologie. Deze Blu-ray speler is ontwikkeld in samenwerking met Sony Pictures Entertainment en ook Hi-Res Audio is aanwezig. DSEE HX verbetert de samplingfrequentie en de bitdiepte van het oorspronkelijke signaal. Dit leidt tot een natuurlijker geluid en een breder dynamisch bereik.

De meeste Blu-ray spelers sturen de audio en videosignalen via dezelfde HDMI-uitgang naar de tv. Om de geluidskwaliteit op niveau te houden, kan de UBP-X800 het audio- en videosignaal opsplitsen en ze via aparte HDMI-uitgangen versturen. Op deze manier blijft storing minimaal.

De UBP-X800 heeft een zogenoemd Frame en Beam-behuizing die mechanische trillingen minimaliseert. Het toestel is volledig compatibel met vrijwel alle audiocodecs. Zo kunnen er High-Resolution bestanden tot wel 192kHz/24-bit en DSD tot wel 11,2MHz afgespeeld worden.

In samenwerking met Sony Pictures is de HT-ST5000 Soundbar ontwikkeld. De connectiviteitsfuncties zijn compatibel met de nieuwste 4K TV-standaards. Samen met de UBP-X800 zorgt dit voor een bioscoopervaring in de huiskamer.

De HT-ST5000 Soundbar biedt meerkanaals audio en heeft twee Atmos speakers aan weerszijden. Dit resulteert in een 7.1.2-kanaals luisterervaring.

De bioscoop ervaring wordt volgens Sony nog verder versterkt met behulp van de STR-DN1080 AV-receiver. De STR-DN1080 heeft Dolby Atmos en DTS X-ondersteuning met 4K HDR-doorvoer en -upscale, plus High-Resolution Audio. De receiver kan surround sound simuleren met extra kanalen voor een volledige 7.1.2 surroundervaring.

De UBP-X800 4K Ultra HD Blu-ray speler is vanaf het voorjaar van 2017 in de Benelux te koop voor een consumentenprijs van circa 400 euro.

De HT-ST5000 Soundbar is vanaf het voorjaar van 2017 in de Benelux te koop voor een consumentenprijs van 1500 euro.

De STR-DN1080 AV-receiver is vanaf het voorjaar van 2017 in de Benelux te koop voor 800 euro.

Razer met Ambilight voor gamers

Razer lanceerde vorige week op de CES Project Ariana. Samen met Philips Lighting heeft men een projectiesysteem ontwikkeld dat lichteffecten uitbreidt naar de gehele kamer, zoals dat ook gebeurt bij Ambilight in Philips televisies. Hart van het systeem is een HD-projector met visooglens die elementen van games weergeeft. Vanzelfsprekend moeten games deze effecten wel ondersteunen. Wanneer dit systeem op de markt komt is nog niet duidelijk.

Panasonic presenteert Lumix GH5

Panasonic heeft op de CES meer verteld over zijn Lumix GH5-systeemcamera. Deze compacte systeemcamera met 20-megapixelsensor filmt in 4k-resolutie met maximaal 60fps en krijgt een maximale bitrate van 400Mbit/s.

Anders dan zijn voorganger heeft de GH5 beeldstabilisatie aan boord. Ook kan nu worden gefilmd met een framerate van 50 of 60fps, naast 24, 25 en 30fps. Slowmotionopnames met maximaal 180fps zijn eveneens mogelijk.

Ook de elektronische zoeker krijgt een flinke upgrade: het nieuwe toestel heeft een oledzoeker met 3,68 miljoen beeldpunten.

De GX800 kost 549 euro en komt medio januari op de markt.

dinsdag 10 januari 2017

Kodak lanceert 4k 360 graden-camera

Kodak heeft een nieuwe 360 graden-camera uitgebracht, maar eigenlijk is het een apparaat van JK Imaging. De PixPro 4KVR360 neemt op in 4k, met behulp van twee lenzen.

De lenzen hebben een vast diafragma van F/2,4. Optische beeldstabilisatie ontbreekt, maar digitale correctie is wel mogelijk.

Nog deze maand moet de camera beschikbaar komen tegen een prijs van ongeveer 500 dollar.

Bioscoopbezoek groeit door in 2016

De Nederlandse bioscopen en filmtheaters verwelkomden in het afgelopen jaar 34.177.932 bezoekers, een stijging van 3.7 procent ten opzichte van 2015. Investeringen in nieuwe locaties, renovaties en verbouwingen, nieuwe technieken en concepten én het succes van internationale producties zorgen voor een continuering van de groei. De best bezochte films van 2016 waren Bridget Jones’s Baby, Finding Dory en Huisdiergeheimen. De film Soof 2 was in 2016 de best bezochte Nederlandse film.

Over de hele breedte – van concerns, onafhankelijke bioscopen, grote en kleine filmtheaters – is er stevig geïnvesteerd. In 2016 zijn er ruim 50 additionele filmzalen geopend en dat leverde zo’n 9.500 extra stoelen op, daarnaast werden op veel plaatsen technologische vernieuwingen doorgevoerd. De gemiddelde ticketprijs steeg licht (0,5 %) naar 8,42 euro.

Het jaar 2016 was minder goed voor de Nederlandse film. Het aandeel op basis van bezoek was 12,3 procent versus 18,9 procent in 2015. In totaal gingen er in 2016 bijna 4,2 miljoen bezoekers naar een Nederlandse film in de bioscoop of het filmtheater. De top drie bestond uit Soof 2 (die 542.036 bezoekers trok in de maand december 2016, dit zal vermoedelijk nog oplopen in begin 2017), Rokjesdag (401.649 bezoekers) en Woezel en Pip: de Film (225.446 bezoekers).