Pages

maandag 30 juni 2014

Tour de France 2014: live en multimediaal bij de NOS

De NOS doet van zaterdag 5 juli tot en met zondag 27 juli via radio, televisie, internet, de NOS-app en NOS Teletekst rechtstreeks verslag van ’s werelds grootste wielerronde. Alle etappes zijn rechtstreeks te volgen via Nederland 1 en NOS.nl en worden ook dit jaar voorzien van commentaar door het duo Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot.

NOS.nl fietst live mee met de renners, op de speciaal aan de Tour gewijde NOS-site www.nos.nl/tour2014. Dagelijks is er vanaf de start een live-blog, dat ook via Twitter is te volgen. De live-uitzendingen van zowel televisie als radio worden gestreamd en op de site zijn ook alle nieuwsberichten, klassementen en reacties (in woord en beeld) terug te vinden. Verder houden de NOS-verslaggevers vanuit Frankrijk weblogs bij over hun wieler- en Tour- belevenissen in la douce France.

Via de NOS-app kijk je alle etappes live en integraal mee, ben je direct op de hoogte van het laatste nieuws en kijk je alle hoogtepunten en uitzendingen terug. Navigeer op je mobiel naar http://nos.nl/app. Als je geen geschikt toestel hebt, kun je de Tour volgen op onze mobiele website: http://m.nos.nl/sport/wielrennen.



VOD aanbieders komen met Kijkwijzer informatie

De video on demand exploitanten van brancheorganisatie VodNed hebben een overeenkomst met het NICAM gesloten voor het toepassen van Kijkwijzer. RTL XL, MovieMax, Pathé Thuis, Videoland, WappZapp, Maxx-XS en meJane.com geven voortaan Kijkwijzer informatie bij de films die worden aangeboden. VodNed voorzitter Marc Jurgens vindt de samenwerking een goede zaak: 'Onze leden vinden Kijkwijzer een belangrijk informatiesysteem. Ouders en kinderen worden hiermee ook bij video on demand goed geïnformeerd en dat komt verantwoord mediagebruik ten goede.'

Chromecast krijgt ondersteuning voor ultrasoon geluid

Google Chromecast gaat binnenkort gebruik maken van ultrasoon geluid om te verbinden met mobiele apparaten. Nu is alleen Wifi beschikbaar. Deze nieuwe functie zit al verweven in de nieuwe ontwikkelsoftware voor de Chromcast, zodat meerdere apps ondersteuning voor verbinden via ultrasoon geluid kunnen inbouwen. Naast de ondersteuning voor verbinden via ultrasoon geluid, krijgen gebruikers binnenkort ook de optie om het startscherm van hun Chromecast aan te passen. Op die manier kan een eigen foto als voorkeursbeeld worden ingesteld.


vrijdag 27 juni 2014

Apple stopt met iPhoto en Aperture

Apple stopt met de ontwikkeling van iPhoto en Aperture voor MacOS X om die begin volgend jaar te vervangen door Photos for OS X. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. De bibliotheken van beide programma's werken ook met het nieuwe programma, waardoor overstappen makkelijk wordt. Ook werkt Apple met Adobe om gebruikers eventueel te laten overstappen naar Lightroom. Aperture zal nog wel gewoon werken op de komende versie van MacOS X Yosemite, maar de verdere ontwikkeling van de bestaande fotoprogramma's wordt gestaakt. Het nieuwe programma, onlangs getoond op het ontwikkelaarscongres van Apple, zal overigens veel functionaliteiten van iPhoto en Aperture bevatten, dus gebruikers hoeven in principe weinig te missen.

Merk Saturn wordt Media Markt

Media Markt-Saturn Holding (MSH) gaat in Nederland alleen nog de naam Media Markt voeren. De twaalf Saturn-winkels worden opgebouwd. MSH gaat wel door met het ontwikkelen van middelgrote en kleinere winkelconcepten, het bieden van meer service dichter bij huis en het initiëren van samenwerkingen met andere retailers en bedrijven, zoals Phone House en de Bijenkorf.

De komende twaalf maanden worden vijf nieuwe grote Media Markt winkels geopend in Drachten, Duiven, Eindhoven, Doetinchem en Den Bosch en worden drie middelgrote winkels geopend in de Bijenkorf vestigingen Amstelveen, Eindhoven en Rotterdam. Daarnaast zijn samenwerkingen aangegaan met ondermeer Ziggo, UPC en Essent.

Eye-Fi Connected nu beschikbaar

Eye-Fi laat weten dat meer dan 300 digitale cameramodellen nu worden geleverd met geïntegreerde Eye-Fi Connected functionaliteit. Daarmee is de Eye-Fi Connected nu de meest gebruikte technologie voor het verbinden van digitale camera’s met een draadloze SD-kaart.

De Eye-Fi Connected firmware is geïntegreerd in de camera, zodat de Eye-Fi SD-kaart meteen zal worden herkend wanneer hij wordt geplaatst. Dankzij deze functionaliteit kan de fotograaf de draadloze instellingen vanuit het menu van de camera zelf beheren, voor het naadloos en draadloos overzetten van foto’s naar smartphone, tablet of pc. Eye-Fi Connected camera’s bieden onder meer de mogelijkheid om de WiFi-zender aan en uit te zetten, in te stellen wanneer de foto’s worden overgezet en de mogelijkheid het energiegebruik te reguleren voor een langere levensduur van de accu.

Eye-Fi Connected wordt gebruikt door vrijwel elke fabrikant van digitale camera’s, waaronder Canon, Nikon, Sony, Fujifilm, Panasonic, Casio, Ricoh, Pentax, JVC, Olympus en Panasonic – wat neerkomt op bijna 100 procent van alle digitale single lens reflex camera’s (DSLR) die in 2014 verkocht zijn.

VOD diensten groeien sterk

De video- en muziekmarkt kent op dit moment het omslagpunt waarbij de digitale omzet groter is dan die afkomstig van de verkopen van het fysieke product,. Inmiddels maakt ruim een derde van de Nederlandse bevolking gebruik van een of meerdere Video on Demand (VoD) diensten. Met name onder 18-34 jarigen is VoD populair en maakt 45 procent er gebruik van. De televisie is met 74 procent het meest gebruikte apparaat voor VoD. Opvallend is dat bijna de helft van de bekeken films afkomstig is uit een abonnementsvorm terwijl dit voor series al op ruim 80 procent ligt. Zogenaamde 'all you can eat' abonnementen dragen hier toe bij.

Eveneens een derde (33 procent) maakt gebruik van een of meer muziek streaming diensten. Ook hier geldt dat met name de populariteit onder jongeren (13-17 jr) groot is; 60 procent gebruikt muziek streaming diensten. Laptop en smartphone worden het meest gebruikt voor het streamen van muziek. De groei van streaming is dusdanig dat inmiddels meer gebruikers streamen dan tegen betaling downloaden.

Ontwikkelpakket voor LG WebOS

LG heeft een ontwikkelpakket uitgebracht voor het webOS-besturingssysteem voor televisies. Daarmee kunnen apps worden gemaakt die op de webOS-televisies van LG gebruikt kunnen worden. De tools voor applicatiebouwers zijn geschikt voor Windows, OS X en Linux en te downloaden voor 32-bit- of 64-bit-processors. Apps kunnen worden ontwikkeld in HTML, CSS en JavaScript.

donderdag 26 juni 2014

Tabletmarkt lijkt verzadigd

Er is een einde gekomen aan de groei van het aantal tabletbezitters. Vorig jaar groeide de tabletmarkt nog met zo'n 10% (dec. 2013 vs. juni 2013), inmiddels is met 7,4 miljoen tabletbezitters (56%) deze markt aan het stabiliseren. Onder de ouderen (65+) neemt het tabletbezit nog wel toe en bezit meer dan de helft (52%) van deze groep inmiddels een tablet. Dit blijkt uit resultaten van het onderzoek 'GfK Trends in Digitale Media & Entertainment' die vandaag bekend zijn gemaakt. Het aantal mensen dat een smartphone bezit is ook stabiel gebleven ten opzichte van eind 2013. Ruim 9 miljoen Nederlanders (70%) is op dit moment in het bezit van een smartphone.

Beeldkwaliteit belangrijkste factor bij aanschaf televisie

De beeldkwaliteit is het belangrijkste criterium voor de aanschaf van een televisie. Dat toont een wereldwijd onderzoek van researchbedrijf NPD DisplaySearch aan. Modern design, uitgebreide Smart TV-functies, 3D-functionaliteit en extraatjes als spraak- en motion control doen er minder toe. Volgens de studie wordt het belang van de beeldkwaliteit een waarde van 148 toegekend. Geluidskwaliteit kreeg een waarde van 132 en staat op de tweede plaats. Ook zaken als gebruiksgemak, een lage energiekost en naambekendheid van de fabrikant spelen een grote rol. Verder blijkt de consument niet echt warm te lopen voor Ultra HD en OLED televisies. Dat is slecht nieuws voor de markt die juist had gehoopt dat deze innovaties nieuwe klanten zouden aantrekken.

BBC test Ultra HD-uitzendingen tijdens WK

De BBC is testen gestart met Ultra-HD tijdens het WK in Brazilië, samen met technische partner Arqiva. Het signaal wordt via digital terrestrial television (DTT) aangeboden vanuit Crystal Palace (Londen), Winter Hill (Manchester) en Black Hill (Glasgow). Volgens de eerste berichten is speciale hardware vereist voor de ontvangst. Onder meer is het de bedoeling om zogenoemde HEVC-decoders uit te proberen.

Mozilla: geen Chromecast variant

Mozilla werkt niet aan een eigen Chromecast. Dat heeft de organisatie laten weten. 'We maken geen hardware'. Het misverstand lijkt te zijn ontstaan door een tweet van een Mozilla-ontwikkelaar die sprak over een 'open tv casting prototype', maar vermoedelijk wordt daarmee een project van een partner bedoeld. Mozilla ontwikkelt opensource sofrware genaamd Firefox OS, die door derden voor uiteenlopende toepassingen kan worden gebruikt.

woensdag 25 juni 2014

Philips een van de eerste afnemers Android TV

Philips (TPVision) is een van de fabrikanten die het zojuist aangekondigde Android TV gaat ondersteunen in zijn televisies. Dat heeft Google bekend gemaakt. De samenwerking komt niet als een verrassing. Eerder dit jaar lanceerde Philips zijn 8000-serie, waarop reeds een aangepaste versie van Android draait. Google lijkt veel meer afnemers te hebben voor Android TV dan voor Google TV. Op de lijst die vanavond werd getoond op de ontwikkelaarsconferentie pronken de namen van Sharp, Sony, LG, Razer en Asus

Videoland Unlimited via nieuwe website en apps

Vanaf vandaag is Videoland Unlimited toegankelijk voor het grote publiek via de compleet vernieuwde website en apps. Met Videoland Unlimited is het mogelijk om onbeperkt films en series te kijken voor een vast bedrag per maand. Daarnaast biedt Videoland titels die apart afgerekend kunnen worden.

In aanloop naar de lancering was de interesse groot met 150.000 enthousiastelingen die op de hoogte wilden worden gehouden over het nieuwe platform. Iedereen kan zich nu aanmelden en gratis een maand onbeperkt genieten van films en series. Videoland Unlimited is sinds november 2013 al beschikbaar bij de TV-providers KPN, Telfort, XS4ALL, DELTA, Glashart en Caiway


Netflix in zee met Deutsche Telekom

Netflix moet nog beginnen in Duitsland, maar werkt nu reeds aan een samenwerking met Deutsche Telekom. Het Duitse telecombedrijf wil Netflix voor haar IPTV platform Entertain. De Oostenrijkse publieke omroep ziet kennelijk de bui hangen, want het heeft een belang genomen in de VOD-dienst Filmmit. ORF wil dit playform uitbouwen met adverteerders en abonnementen. Het is echter de vraag of de toezichthouder dat zal toestaan.

Compacte iPhone camera

De Lightbox is een lichtgewicht camera voor de iPhone. Met een druk op de knop (bovenop) maak je een foto of video, die vervolgens via Bluetooth naar een bijbehorende iPhone-app wordt verzonden. Op dit moment kan de camera slechts 45 minuten aan video vastleggen. Wil je die video livestreamen via de mobiele app, dan heb je slechts 20 tot 25 minuten de tijd. Op een volle accu kan men een klene duizend foto’s of 200 korte video’s maken, die automatisch met vrienden worden gedeeld. De Lightbox is op Kickstarter te koop voor 149 dollar te doneren – plus 15 dollar aan verzendkosten.

JVC gelooft in 4K-televisies

Ineens duikt het merk weer op met televisies. JVC heeft drie nieuwe 4K-televisies aangekondigd die in september van dit jaar verschijnen: een variant van 55 inch (999 dollar), 65 inch (1.999 dollar) en 85 inch (7.999 dollar). De 65 inch DM65USR heeft LED verlichting met 32 lokale dimmingzones, terwijl de 85-inch over 64 van dergelijke zones beschikt. Elke televisie heeft vijf HDMI-poorten. Verder kunnen consumenten kiezen uit een versie met Android TV en een toestel met de Roku Streaming Stick.

dinsdag 24 juni 2014

'Google toont tablet met 8,9 inch scherm'

Google toont een eerste tablet met een 8,9 inch scherm op ontwikkelaarsconferentie Google I/O. Ook wordt de tablet uitgerust met een 64-bit-processor. Dat meldt de site Androidpolice. De tablet zou zijn gemaakt door mobieltjesfabrikant HTC en heeft een scherm met een resolutie van 2048 bij 1440 pixels. Er zijn ook een 8 megapixel-camera en 3 megapixel-camera aan de achter- en voorzijde aanwezig.

Vermoed wordt dat de tablet, die woensdag of donderdag wordt gepresenteerd, rond de 399 dollar gaat kosten.

Het zou wel eens de laatste tablet uit de Nexus-reeks kunnen gaan worden. Google wil stoppen met de Nexus-lijn en zich meer wil concenteren op de Android-software. Derden zouden dan tablets of basis van die software kunnen ontwikkelen.

Goede Tijden Slechte Tijden eerder via NLziet

Via de nieuwe VOD dienst NLziet, die vanaf 1 juli beschikbaar is, zijn afleveringen van Goede Tijden Slechte Tijden zeven dagen van te voren te bekijken. Dat geldt trouwens ook voor afleveringen van The Bold And The Beautiful. Een kleine tienduizend Nederlanders, die zich hadden ingeschreven voor NLZiet, konden de afgelopen weken al naar deze afleveringen kijken. Vanaf 1 juli geldt het tarief van 7,95 euro per maand. NLziet is een samenwerking tussen de NPO, RTL Nederland en SBS Broadcasting.

Netflix biedt 3 abonnementsvormen aan in Frankrijk

Netflix begint dit najaar in Frankrijk met drie abonnementsvormen. Een abonnement voor SD-kwaliteit gaat 7,99 euro kosten, voor HD-video betalen abonnees 8,99 euro. Een abonnement voor vier schermen komt op 11,99 euro per maand. Het is niet duidelijk of Netflix deze abonnementsstructuur ook buiten Frankrijk gaat uitrollen. Frankrijk heeft de videodienst wel beperkingen opgelegd. Zo mogen Franse films pas worden vertoond drie jaar nadat ze in de bioscoop te zien zijn geweest. Vanaf 2015 komt Netflix met een zelf geproduceerde Franse serie.

maandag 23 juni 2014

Videoland komt met eigen serie

Videoland komt in maart 2015 met de eerste eigen serie getiteld ‘Zwarte Tulp’. In deze nieuwe Nederlandse dramaserie is te zien hoe twee families in de bollenstreek de concurrentie aangaan met het kweken van de zeldzame zwarte tulp. Te midden van geldproblemen, familiedrama en onmogelijke liefdes. Onder andere Huub Stapel, Anna Drijver en Benja Bruijning spelen mee in het eerste kwaliteitsdrama van Nederlandse bodem exclusief geproduceerd voor Videoland.

Naast voorgenoemde namen heeft de nieuwe Videolandserie nog meer bekende acteurs aangetrokken: Linda van Dyck, Roeland Fernhout, Pim Lambeau, Gijs Naber, Marcel Musters, Renee Fokker, Abbey Hoes, Willem Voogd, Puck van Stijn en Raymond Thiry. Aan dit rijtje wordt binnenkort nog een laatste naam toegevoegd.

De Videolandproductie ‘Zwarte Tulp’ biedt een spannende mix van mysterie, moord, wraak, liefde en dilemma’s rondom een onmogelijke missie, een onmogelijke liefde en een onmogelijke moord. Het eerste seizoen van de serie is in maart 2015 in zijn geheel te zien bij Videoland Unlimited. Daarnaast zullen de losse afleveringen per stuk te huur zijn. Meer informatie over de serie volgt later dit jaar.

Nieuwsuur heeft app voor gebruikers van tablet en smartphones

Nieuwsuur heeft voor gebruikers van tablet en smartphones (Android en iOS) nu een app voor nieuws en achtergronden. Gedurende de dag vind je in de Nieuwsuur-app informatie over de uitzending van die avond, artikelen en de achtergronden bij verschillende reportages. Ook vind je er tot zeven dagen terug, artikelen en video’s uit recente uitzendingen van Nieuwsuur. De uitzending is iedere avond live te volgen via de livestream van NPO Nieuws, die ook standaard in de app zit. Ook is het mogelijk om je te abonneren op pushberichten. Bijvoorbeeld wanneer er een nieuw artikel beschikbaar is, vlak voor de uitzending of bij grote nieuwsonderwerpen.
   

Google Play Movies nu in negentig landen

Google Play Movies is sinds vrijdag beschikbaar in nog eens 21 landen, waarmee het totaal op negentig komt. Onder meer zijn Thailand, Polen en Laos aan de lijst toegevoegd. Tv shows daarentegen zijn nog altijd maar in een beperkt aantal landen te bestellen: in Australië, Japan, Engeland en Noord Amerika.

‘Mozilla ontwikkelt eigen Chromecast’

Mozilla, de organisatie achter de Firefox browser, zou een eigen variant van Chromecast ontwikkelen. Daarop draait uiteraard Firefox OS, de systeemsoftware die Mozilla voor mobiele telefoons heeft ontworpen. Het voordeel van Firefox OS is dat het open source-software betreft en dus aangepast kan worden voor soortgelijke toepassingen van derden.

Inmiddels heeft YouTube bij livestreams de mogelijkheid toegevoegd om deze via de Chromecast naar een tv te sturen. Om auteursrechtelijke redenen kan dat alleen niet in Duitsland. Eerder dit jaar was het al mogelijk om livestreams vanaf de desktop te 'chromecasten'.
 

zaterdag 21 juni 2014

Tv-verkoop rond WK minder dan vier jaar terug

Voetballiefhebbers kopen minder nieuwe tv's om het WK voetbal te kunnen volgen dan vier jaar geleden. Dat zegt marktonderzoeker GfK. In 2010 werden bijna 527.000 tv's verkocht, nu zijn het er 279.000. Volgens GfK is de markt verzadigd. Wie een platte televisie wil, heeft er al een. En tv's met gebogen schermen of Ultra HD tv's lopen niet goed. Het WK is altijd goed voor een verkoopimpuls. In heel 2014 worden er volgens GfK bijna 1,1 miljoen tv's verkocht. Dat zijn er, ondanks het WK, ruim honderdduizend minder dan vorig jaar.

vrijdag 20 juni 2014

Nederlandse digitale tv markt groeit naar 6,72 miljoen

In het eerste kwartaal van 2014 is de Nederlandse digitale tv-markt gegroeid met 0,9 procent naar 6,72 miljoen aansluitingen. Dit schrijft Telecompaper in haar kwartaalrapport over de Nederlandse televisiemarkt. Inclusief analoge tv-aansluitingen groeide de tv-markt naar 7,74 miljoen, waarvan 86,8 procent digitaal kijkt. Hierbij zitten wel 3,71 miljoen klanten die via de kabel kijken en dus ook analoge tv hebben. Door de groei van het aantal aansluitingen groeide de tv-omzet ook in het eerste kwartaal naar 402 miljoen euro.

Update NOS FIFA WK-app

Sinds gisteren is versie 3 van de NOS FIFA WK-app beschikbaar. In deze versie is een aantal optimalisaties en bugfixes doorgevoerd: Op iPhone / iPad staan bijvoorbeeld alle gespeelde wedstrijden nu ook in de menu-optie Terugkijken. Op Android staat de tijd in 24 uurs-weergave. En op iPhone/iPad en Android is het verversen van schermen verbeterd

Met de app kijk je alle hoogtepunten van alle wedstrijden terug uit de camerahoek die jij kiest.

De uitzendrechten voor het WK Voetbal worden door FIFA verdeeld per land. De NOS is rechthebbende in Nederland. Als je in het buitenland het WK wilt beleven, dan is het handig te weten welke partij daar de uitzendrechten heeft. De NOS stream is daar namelijk niet te volgen.

Livestreams WK kijken niet zonder risico

Het kijken naar willekeurige livestreams op internet is niet zonder risico. Een populaire website om livestreams op te kijken is bijvoorbeeld Ishunter.com. Daar moet men bijvoorbeeld de Latest Video Converter installeren. De pagina lijkt een beetje op Adobe's Flash update-site, maar intussen wordt adware op de computer gezet. Ook voor antenasport.net wordt gewaarschuwd. Als op deze link geklikt wordt, dan wordt men doorgelinkt naar een pagina waar je zogenaamd torrent software kunt downloaden. De site van de FIFA of die van de NOS zijn uiteraard wel veilig.

donderdag 19 juni 2014

FOX TV vanaf augustus bij Digitenne

Fox TV zal vanaf 1 augustus beschikbaar zijn via Digitenne. De zender 13TH Street verdwijnt uit de ether. FOX ontbrak lange tijd in het aanbod van Digitenne. Waarom zolang werd gewacht met doorgifte is niet duidelijk. Inmiddels wordt al geen voetbal meer aangeboden via de open zender. KPN moet dit najaar ook van het Commisariaat voor de Media Ketnet doorgeven.Volgens KPN gaat dat niet ten koste van andere zenders.

Zeus levert reuzentelevisie

De grootste televisie ooit? De Zeus TV heeft in elk geval een scherm met een diagonaal van 370 inches, iets meer dan 8 meter. Daar mag 1.2 miljoen euro voor worden neergeteld. Ter vergelijking: diagonaal van 8 meter is ongeveer het formaat van een voetbalgoal.


Vanzelfsprekend kan het om een Ultra HD-paneel. Een stevige ondergrond is vereist, want het apparaat weegt ongeveer een ton. De installatie (en het vervoer) van de Zeus TV is inbegrepen bij het prijskaartje.

De bouwer van de Zeus TV is Titan Screens, een Britse bedrijf dat uitsluitend zeer grote en zeer dure televisies produceert.


Samsung verbetert kijkervaring met nieuwe SD850 monitor

Samsung introduceert de nieuwe high-end SD850 monitor voor de veeleisende consument. De nieuwe monitor kan niet alleen twee 720p-kwaliteit beelden in hetzelfde scherm laten zien, ook kan het een gemengde diashow tonen van twee verschillende bronnen, zoals een desktop-pc en een laptop. En dat allemaal in de beste beeldkwaliteit.

De nieuwe Samsung SD850 is namelijk uitgevoerd met een beeldresolutie van 2560x1440 Wide Quad High Definition (WQHD). Met 3,7 miljoen pixels heeft het twee keer de kwaliteit van Full HD en benadert het de kwaliteit van Ultra High Definition (UHD). De Samsung SD850 geeft meer dan 1 miljard kleuren weer zodat de gebruiker geniet van een zeer natuurgetrouwe weergave.

Vernieuwend aan de SD850 is de verbeterde kijkervaring dankzij de dunne bezel aan de rand van de monitor. Hierdoor beleeft de kijker de beelden volgens de fabrikant nog intenser. Dit wordt nog eens versterkt door de kijkhoek van 178° en de mogelijkheid om het scherm te draaien.

De Samsung SD850 wordt in twee modellen uitgebracht en is vanaf augustus 2014 verkrijgbaar. Het 27 inch model (S27D850) heeft een verkoopadviesprijs van 599 euro en het 32 inch model (S32D850) kost 699 euro.

woensdag 18 juni 2014

Apple TV kost nu 99 euro

Apple heeft de prijs van Apple TV verlaagd naar 99 euro, kennelijk vanwege de concurrentie van partijen als Roku, Google en Amazon. Tot voor kort kostte het kastje 110 euro. In Engeland is Apple TV nu even duur als de Roku 3, die in Nederland niet te koop is. Sommigen zien de prijsverlaging als een opmaat naar een nieuw model, waarover al enkele weken geruchten circuleren.

HbbTV bij Kabelnoord

Vanaf deze week is HbbTV beschikbaar voor Digitale Televisie-abonnees van Kabelnoord. HbbTV staat voor Hybrid Broadcast Broadband Televisie, een open standaard die tv combineert met internetdiensten.

Tijdens het WK voetbal voegt de NOS extra HbbTV toe aan haar uitzendingen. Hiermee kan men alle hoogtepunten terugkijken.

Abonnees hebben een digitaal basisabonnement van Kabelnoord nodig, naast een internetverbindin en een televisie of settopbox met HbbTV-ondersteuning. Televisies ouder dan 2013 hebben geen HbbTV.

Schade illegaal downloaden films circa 78,4 miljoen euro

De Nederlandse filmindustrie verliest jaarlijks minimaal 78,4 miljoen euro omzet als gevolg van het downloaden van films uit illegale bron. Dit blijkt uit het rapport Omdat Het Gratis Is van Considerati.

78,4 miljoen euro schade is ongeveer een derde van de jaarlijkse DVD- en video-on-demand-omzet. Het bedrag is gebaseerd op het consumentenonderzoek Alleen Maar Nette Mensen, uitgevoerd door CentERdata en IVIR.

De schatting is dat jaarlijks in Nederland 61 miljoen films worden gedownload uit illegale bron. Voor elke tien illegale downloads worden er volgens de onderzoekers 3,2 films minder gekeken via legale kanalen. Het downloaden uit illegale bron is in Nederland sinds april verboden.

Microsoft start tv serie voor XBox One

Microsoft is deze week zijn eerste interactieve tv-serie Every Street Untied gestart voor XBox One. Plannen daarvoor werden al in 2013 aangekondigd. Microsoft hoopt met originele content zijn spelcomputer nog aantrekkelijker te maken. Het volgt daarmee Netflix, dat al langer eigen series produceert.

Afgelopen week werd bekend dat de spelcomputer vanaf 5 september te koop is in Nederland. De Xbox One gaat 399 euro kosten, net zoveel als de Playstation 4. Wie een versie wil hebben met Kinect betaalt 100 euro meer.
 

dinsdag 17 juni 2014

Roku: alles wordt streaming

Alle televisie zal in de toekomst in streamingformaat worden aangeboden. Dat voorspelt Roku CEO Anthony Wood. Roku maakt uitsluitend hardware voor streaming. Streaming tv wordt doorgegeven aan een Smart TV, mediaspeler of spelcomputer. 'Dingen als DVD spelers gaan verdwijnen, en dat geldt ook voor kabelkastjes. Als alles on demand is, hoef je niets meer op te nemen.' Wood gaf toe dat de concurrentie van Apple, Amazon en anderen hem nerveus maakt, maar dat iedere aankondiging ook weer heeft geleid tot meer verkopen voor Roku.

Eerste bridge camera aan met 4K video-opnamecapaciteit

Panasonic kondigt 's werelds eerste bridge camera aan met 4K video-opnamecapaciteit en 1-inch MOS-sensor. De robuuste camera biedt als eerste in zijn klasse een aantal vernieuwende eigenschappen, zoals een grote 1-inch High Sensitivity MOS-sensor met 20,1 megapixels en 4K video-opnamecapaciteit. Het resultaat is een ongekende foto- en videokwaliteit.

De camera is uitgerust met een LEICA DC VARIO-ELMARIT-lens met 16x optische zoom en een diafragmabereik van F2.8-4.0. In combinatie met de krachtige, nieuwe Venus Engine en sensor produceert deze lens daardoor prachtige onscherpe delen.

Daarnaast is de LUMIX DMC-FZ1000 de eerste digitale compactcamera die 4K (QFHD 4K: 3840x2160, tot 25 fps (PAL) in MP4) video-opnames kan maken. Dit stelt de gebruiker in staat te experimenteren met de nieuwe mogelijkheid om een beeld van 8 megapixels te knippen uit 4K-videobeelden.

De LUMIX DMC-FZ1000 is voorzien van een nieuwe 1-inch High Sensitivity MOS-sensor van 20,1 megapixels. De sensor is daarmee ongeveer vier keer groter dan de 1/2,3-inch sensor waarmee de meeste vergelijkbare camera's zijn uitgerust. De camera profiteert ook van de langdurige samenwerking van Panasonic met LEICA. De lichtsterke DC VARIO-ELMARIT-lens met 16x optische zoom is onderworpen aan de strenge tests van LEICA om er zeker van te zijn dat hij uitzonderlijke optische prestaties levert bij elke foto- en video-opname. De LUMIX DMC-FZ1000 onderdrukt vervorming aan de groothoekkant en minimaliseert chromatische aberratie aan de telekant. Daarnaast helpt het lichtsterke diafragma van F2.8-4.0 voorkomen dat ingezoomde opnames bewegingsonscherpte vertonen. Nog een voordeel van de vaste 16x LEICA DC VARIO-ELMARIT-lens (vergelijkbaar met 25-400 mm op een 35mm-camera) is dat gebruikers geen grote aantallen lenzen en accessoires hoeven mee te dragen. Lastige camerastandpunten zijn daardoor net iets gemakkelijker in te nemen.

De vernieuwde Venus Engine van Panasonic is verbeterd qua optische gevoeligheid, resolutie, kleurverloop en kleurweergave. Foto's en video's worden nog nauwkeuriger en natuurgetrouwer weergegeven dan door iedere andere bridge camera op de markt. De nieuwe randomfilter van de beeldprocessor neemt alle ongewenste ruis in het beeld weg, waardoor er natuurlijkere beelden ontstaan. De nieuwe diafragmafilter verwerkt de kleinste details, zoals haar en huidskleur, bij een hogere frequentie.

Ketnet moet op Digitenne

KPN moet het derde Vlaamse publieke tv-net Ketnet/Op12 alsnog doorgeven via Digitenne. Dat heeft het Commissariaat voor de Media besloten. KPN krijgt twee maanden de tijd om het derde Vlaamse tv-net toe te voegen. Ook de vijf radiozenders van de Vlaamse publieke omroep VRT moeten van de toezichthouder worden doorgegeven. De toevoeging van Ketnet betekent waarschijnlijk dat een andere zender moet komen te vervallen. Het aanbod van Digitenne is om technische redenen beperkt.

maandag 16 juni 2014

Kabels opruimen doe je zo

Bluelounge is vanaf nu verkrijgbaar in Nederland, België en Luxemburg. De producten van deze internationale designerstudio bieden een 'opgeruimde oplossing' voor alledaagse problemen op het werk en thuis. Denk aan chaotische bureaus, een wirwar van kabels of lelijke stekkerblokken;

Hoe meer apparaten, hoe meer kabels. Oplaadsnoeren, stroomkabels en USB-stekkers; het kan snel een rommel worden. Met de CableDrops van Bluelounge ruim je ze op de stijlvolste manier op. Plak ze aan de zij- of bovenkant van je bureau, nachtkastje of muur, klik de kabel vast en je bent ze nooit meer kwijt nadat je bijvoorbeeld je laptop hebt opgeladen. Er is ook een CableDrop Mini voor de kleinere kabels.

Er zijn van die plekken in huis waar veel kabels bij elkaar komen in een stekkerblok. Bepaald niet de mooiste plek, dus werk je het blok weg achter boeken of de kast bijvoorbeeld. Met de CableBox heb je echter een stijlvolle oplossing voor je stekkerblok te pakken. Het stekkerblok gaat in de doos en alle kabels laat je er netjes aan één zijde uitkomen. Zo beperk je het aantal in de knoop zittende kabels in het zicht en geef je jouw huis een opgeruimde touch. De CableBox is verkrijgbaar in twee maten.

Panasonic lanceert hybride DSLM foto- en videocamera

Panasonic lanceert de DMC-GH4, een hybride DSLM foto- en videocamera. De camera is de opvolger van de DMC-GH3. De 16,05-megapixel Digital Live MOS Sensor onderdrukt het vervormen van beelden, ook wel rolling shutter-effect genoemd, zelfs wanneer de elektronische sluiter wordt gebruikt of bewegende beelden worden vastgelegd.

De beeldprocessor Venus Engine heeft ook aanpassingen ondergaan en levert nu nog betere resultaten door de nieuwe quad-core CPU. De ultrasnelle signaalverwerking maakt zeer mooie video-opnames mogelijk, zoals Ultra HD. Door de integratie van superieure ruisonderdrukkingssystemen, zijn met de
DMC-GH4 opnames mogelijk van ISO 100 tot ISO 25600. De gevoeligheid, kleurovergangen, resolutie en kleurweergave zijn ingrijpend verbeterd voor een nog betere beeldkwaliteit. Ook de burst-opnamemodus is verbeterd en biedt nu een snelheid van 12 fps.

De nieuwe DMC-GH4 overbrugt het verschil tussen videocamera's voor de consumentenmarkt en die voor de professionele markt. Een van de belangrijkste verbeteringen is de mogelijkheid om onbeperkt Ultra HD video-opnames te maken. De DMC-GH4 kan ook Full HD video's vastleggen met een bitrate van 200 Mbps (ALL-Intra) of 100 Mbps (IPB), Gebruikers kunnen kiezen uit MOV, MP4 (LPCM), AVCHD Progressive en AVCHD bij verschillende framesnelheden.. Tijdens het vastleggen van video-opnames kan men met de DMC-GH4 ook realtime beelden overzetten naar een extern beeldscherm via een optionele micro HDMI-kabel. Voor uniekere videobeelden biedt de DMC-GH4 de optie om VFR (Variable Frame Rate) of Time Lapse/Stop Motion Animation toe te passen, zonder dat nabewerking nodig is. Daarnaast is de camera voorzien van een aantal praktische functies die nodig zijn voor het maken van professionele video-opnames.

De DMC-GH4 is uitgerust met hoge precisie dubbele OLED (Organic Light-Emitting Diode) schermen voor de LVF (Live View Finder) met 2.359.000 pixels en het scherm aan de achterkant van de camera met 1.036.000 pixels. In zowel de LVF als het scherm aan de achterkant is OLED toegepast voor een snellere respons met een minimale vertraging en een verbeterde resolutie. De OLED van de LVF van de DMC-GH4 heeft een contrastratio van 10.000:1 voor een superieure kleurweergave. De uitstekende zichtbaarheid benadert de kwaliteit van een optische zoeker.

Om bestand te zijn tegen intensief gebruik in het veld, bestaat het gegoten frame van de DMC-GH4 uit een magnesiumlegering. De constructie is ook spatwater- en stofbestending omdat alle naden en knoppen zijn geseald. De sluiter, die op een minimale sluitertijd van 1/8.000 seconde kan worden ingesteld, is ook aangepast en is bestand tegen circa 200.000 keer afdrukken*4.

De DMC-GH4 is leverbaar in zwart vanaf mei 2014 voor een adviesprijs van 1500 euro.

Stievie krijgt Chromecast-ondersteuning

Stievie, de uitgesteld kijken-app van de Vlaamse zenders, krijgt ondersteuning voor Google Chromecas. Dat schrijft TV Visie. Met Stievie kunnen gebruikers uitgesteld naar de programma’s van de Vlaamse zenders kijken op hun smartphone of tablet, tot zes dagen na uitzending. Inmiddels zijn er 30.000 Vlamingen die gebruik maken van de dienst. De HDMI-dongle van Google is sinds eind vorige maand in België beschikbaar.

vrijdag 13 juni 2014

Vodafone lanceert eigen 4G-televisiedienst

Vodafone lanceert een eigen 4G-televisiedienst voor het bekijken van live tv via smartphones. Dat meldt Nu.nl De eerste maand is bovendien gratis waardoor bijvoorbeeld WK-wedstrijden kosteloos gevolgd kunnen worden. De dienst Mobile TV bestaat al enkele jaren experimenteel, maar nu wordt het landelijk uitgerold omdat 4G overal beschikbaar is. Via Mobile TV van Vodafone kunnen voorlopig alleen nog Nederland 1, 2 en 3, CNN, National Geographic en 24kitchen worden bekeken. Er is geen app vereist. Kijk gaat via de website mobiletv.vodafone.nl.

Samsung kondigt dunste GALAXY Tab S aan

Samsung kondigt met de GALAXY Tab S de dunste en lichtste Samsung-tablet ooit aan. Het 4 miljoen pixels tellende (2560×1600, 16:10) Super AMOLED scherm geeft meer dan 90 proxcent van de Adobe RGB-kleuren weer. Met Adaptive Display wordt het kleurengamma en de beeldscherpte automatisch geoptimaliseerd. Ook al zit je buiten in het volle zonlicht, de content op het scherm is volgens Samsung zo altijd helder en perfect leesbaar. Ook kan je de scherminstellingen handmatig aanpassen met voorgeprogrammeerde professionele modi als AMOLED Cinema en AMOLED Photo.

Omdat de Super AMOLED-technologie geen backlight nodig heeft, gebruikt de GALAXY Tab S weinig energie. Dit maakt een draagbaar en licht design mogelijk. Er zijn twee modellen, allebei 6,6 mm (zo dun als 6 creditcards) en ze wegen respectievelijk 465 gram (10,5 inch) en 294 gram (8,4 inch).

De Tab S schakelt eenvoudig tussen verschillende gebruikersprofielen door gebruik te maken van de Fingerprint Scanner. Daarnaast biedt het device de ‘Kids Mode’, met een geheel eigen interface en tal van leuke en leerzame kinderapps.

De Samsung GALAXY Tab S is vanaf 4 juli beschikbaar in 8,4 en 10,5 inch. De GALAXY Tab S 8.4 inch is beschikbaar met Wi-Fi en 16 GB intern geheugen (uit te breiden met MicroSD tot 128 GB) voor een verkoopadviesprijs vanaf 399 euro. De GALAXY Tab S 10.5 inch is beschikbaar met alleen Wi-Fi of in een Wi-Fi en 4G-variant met 16 GB intern geheugen (uit te breiden met MicroSD tot 128 GB) voor een verkoopadviesprijs vanaf 499 euro.

Beide varianten zijn beschikbaar in de kleuren Titanium Bronze en Dazzling White.

Yamaha YSP-2500 soundbar met 4K-ondersteuning

Yamaha lanceert de YSP-2200 Digital Sound Projector, beter bekend als een soundbar, die voor het eerst ook 4K schermen ondersteunt. Net als bij zijn voorganger wordt de Intellibeam-technologie ingezet, waarmee een virtueel 7.1-kanaals surround geluid kan worden weergegeven. De soundbar beschikt over een aluminium chassis dat trillingen moet voorkomen. In de behuizing zit een array met 16 luidsprekers, die elk een vermogen van 2 Watt hebben. De soundbar kan via app voor smartphones, draaiend op Android of iOS, bediend worden. De YSP-2500, die vanaf juli te koop zal zijn voor 899 euro, wordt geleverd met een draadloze subwoofer die een vermogen van 75 Watt heeft.

BBC test Ultra HD

Samen met Arqiva en BT en enkele grote elektronicafabrikanten gaat de Britse omroep BBC experimenteren met 4K-beelden van het WK voetbal. Dat gebeurt via DTT (digital terrestrial television, te bekijken met een antenne) en IPTV (internetprotocol-tv). Met het experiment wil de BBC de laatste UltraHD-distributietechnieken en -standaarden beter leren beheersen.
Nieuwe technieken als de adaptive bitrate technology worden ingezet om een consistente beeldkwaliteit te kunnen garanderen.

Sony brengt WK tot leven op Ultra HD-televisies

Sony gaat de hoogtepunten van WK-voetbalwedstrijden, die door het bedrijf zijn opgenomen in 4K, tonen op Sony 4K Ultra HD-televisies in winkels in Europa. Eerder maakte Sony al bekend dat het in samenwerking met FIFA 4K-technologie en 4K-producten laat zien. Van het filmen, opnemen en produceren van entertainmentcontent tot de uiteindelijke vertoning op 4K-televisies en bijbehorende entertainmentdiensten.

De 4K X-Reality PRO-technologie van Sony zorgt er voor dat het beeld wordt opgeschaald tot vier keer de originele resolutie. Het resultaat zijn zeer gedetailleerde beelden. Van strak omlijnde grassprieten tot de gezichtsuitdrukking van de voetballers op het veld.

Met één druk op de knop wordt de ´Live Football Mode´ geactiveerd en wordt geluid gereproduceerd alsof de kijker midden in het stadion zit. De nieuwe interface van de BRAVIA-televisies toont voetbalnieuws, WK-hoogtepunten zowel van FIFA als andere bronnen. Via Social Viewing worden tijdens de wedstrijd real time tweets getoond en met Skype-video kun je met familie en vrienden van over de hele wereld de spanning en opwinding tijdens de wedstrijd delen.

donderdag 12 juni 2014

NLziet paar eurocent goedkoper dan Netflix

NLziet, het nieuwe videoplatform van de commerciële en publieke omroepen, duikt met een paar eurocent net onder de prijs van Netflix. Voor 7,95 euro per maand krijgt de consument onbeperkt toegang tot het actuele aanbod van de omroepen. Er kan tot 365 dagen terug worden gekeken, en soms zeven dagen vooruit.

Vandaag is de soft launch voor 10.000 kijkers die zich eerder dit jaar hebben aangemeld, en vanaf 1 juli kunnen nieuwe gebruikers zich melden. Betalen kan in eerste instantie alleen met iDEAL, later ook met PayPal en credit card. Er zijn 2.750 programma’s, series of films beschikbaar.

De dienst is beschikbaar via een app voor iOS en Android, maar kan ook via het web worden benaderd. AirPlay en Chromecast wordt nog niet ondersteund. Om niet in conflict te komen met de mediawet wordt geen gezamenlijk zoekvenster aangeboden, maar kan alleen in het aanbod van de betreffende omroep (SBS, RTL en NPO) worden gezocht.


WK-videostreams: die keer het maandelijks internetverbruik van Brazilië

De videostreams van het WK voetbal verbruiken evenveel bandbreedte als het totale maandelijkse internetvolume van heel Brazilië. Dat stelt Cisco. Die verwacht 4,3 exabyte aan internetverkeer, oftewel drie keer het volledige maandverbruik in Brazilië. Het videogebruik neemt toch al sterk toe. Video zal in 2018 goed zijn voor bijna 80 procent van het totale dataverkeer over vaste en mobiele netwerken. Tegen 2018 zal dat volgens Cisco ruim 1,6 zettabyte bedragen, oftewel 1.600 miljard gigabyte. Dat is méér dan de afgelopen dertig jaar samen.

Netflix lanceert Post Play op Android

Netflix heeft zijn Android app vernieuwd en lanceert daarin een Post Play optie. Die mogelijkheid bestond al op de website en zorgt ervoor dat gebruikers films en series achter elkaar kunnen kijken. Netflix zet dan automatisch de volgende aflevering klaar die na 15 seconden wordt afgespeeld. Post Play wordt ook al aangeboden op de PlayStation 3 en andere streamingapparaten en zal ook beschikbaar komen voor Chromecast. 

VLC krijgt ondersteuning voor Chromecast

De mediaspeler VLC krijgt ondersteuning voor Chromecast. Dat hebben de ontwikkelaars zelf aangekondigd op het VideoLAN forum. De implementatie voor Windows, Linux en Mac gaat wat langer duren, maar iOS moet snel verschijnen. VLC is een open source-project dat vele afspeelformaten ondersteunt.