Ads Top

'BitTorrent Live maakt einde aan televisie'


Bram Cohen, de geestelijke vader van het BitTorrent protocol, is BitTorrent Live begonnen. Daarmee kan iedereen streaming video met miljoenen delen. 'Mijn doel is om een einde aan televisie te maken,' provoceerde Cohen op het SF MusicTech Summit, waar hij de technologie deze week demonstreerde. 'Televisie zoals we dat kennen gaat verdwijnen, maar televisie als contentmedium blijft gewoon bestaan.'
Diensten als Netflix en Hulu zouden kosten kunnen besparen door video te delen. Van vertraging is bijna geen sprake, maximaal 5 seconden, aldus Cohen.
BitTorrent Live doet denken aan het Nederlandse Tribler, een onderzoeksproject van de TU Delft en de VU in Amsterdam. Jarenlang fungeerde dat eveneens als een platform voor het delen van videocontent. Een jaar of wat geleden ging het daarbij vooral om HD-video. In 2006 maakte de Publieke Omroep nog een samenwerking bekend met de makers van de peer-to-peer-software.
Het idee was dat gebruikers samen bandbreedte zouden delen om zo congestie op internet tegen te gaan, met name bij het streamen van grote evenementen. Door de toenemende bandbreedtesnelheden lijkt die ambitie naar de achtergrond verdwenen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.