Ads Top

Duizenden klachten over Ziggo

Er zijn zeker duizenden klachten over kabelaar Ziggo, stelt VARA's Kassa. Die gaan hoofdzakelijk over het schrappen van zenders. Bij Ziggo kreeg men de afgelopen jaren 38 analoge televisiezenders, maar nu nog maar 25 voor hetzelfde bedrag. Inmiddels zijn in Limburg onder meer de goed bekeken Duitse zenders ZDF en WDR geschrapt, en in de regio Den Haag sneuvelden onder meer CNN en BBC. Ook bij digitale tv verdwijnen zenders omdat Ziggo de frequenties wil benutten voor premium diensten.
De SP stelde een zwartboek (pdf) samen en presenteerde dit zaterdag in Kassa. Daaruit blijkt dat dertig procent van alle klanten van Ziggo nog steeds analoog kijkt. Als zij de verdwenen zenders weer willen zien moeten ze overstappen naar digitale televisie.
De reactie van minister Van Bijsterveldt op Kamervragen van de SP is volgens die partij ronduit teleurstellend. Zij wil vooralsnog niets doen om het uitkleden van het zenderaanbod tegen te gaan. Zeker één op de vier televisiekijkers kijkt met volle tevredenheid analoog. Deze kijkers staan nu in de kou. De SP vindt dat de minister de taak heeft om een divers en betaalbaar televisieaanbod te garanderen. Kijkers mogen niet worden overgeleverd  aan de grillen van commerciële kabelbedrijven. Het is aan de regering om goede regels op te stellen over een pluriform zenderaanbod en eerlijke tarieven.
De SP is van mening dat de regering verantwoordelijk is voor een pluriform en betaalbaar tv-aanbod, inclusief buitenlandse publieke zenders. Het is onjuist om de kijker min of meer te dwingen over te stappen op digitale televisie, als daar extra kosten aan verbonden zijn voor de aanschaf van een decoder of een smartcard. Voorts zouden kabelbedrijven de tarieven moeten verlagen als (analoge) zenders worden geschrapt. Niemand vindt het acceptabel dat contracten eenzijdig worden verslechterd. Dat is precies wat Ziggo doet
wanneer het analoge zenders schrapt zonder het tarief te verlagen.
De kabelaar wilde niet in de uitzending reageren, maar heeft inmiddels toegezegd om de klachten te bestuderen. Volgens het Commissariaat voor de Media mogen de kabelaars (analoge) zenders uit het pakket verwijderen. In elk geval in de regio's Delft, Amstelveen, Limburg en Friesland. De zaken die negen andere programmaraden hebben aangespannen tegen het schrappen van de buitenlandse zenders lopen nog. De programmaraden kunnen in hoger beroep tegen de uitspraak van het Commissariaat.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.