Ads Top

Hoe ziet een typisch avondje televisie voor Belgen eruit?

In zijn eerste TV Barometer bevroeg Orange Belgium 1.400 klanten naar hun televisiegedrag. De telecomoperator kwam zo tot de bevinding dat we in het digitale tijdperk nog steeds massaal naar tv kijken, zij het tegenwoordig steeds vaker met een smartphone in de hand of een laptop op de schoot om het programma te becommentariëren met familie of vrienden en steeds meer op sociale media. Daarbij duiken de Belgen het liefst onder een dekentje terwijl ze zappend en knabbelend het programma-aanbod verkennen. Zoute snacks smaken beter dan gezonde hapjes en water doet het beter dan frisdrank, bier of wijn.

Ruim 70 procent van de ondervraagden vindt televisie belangrijk tot heel belangrijk in zijn leven. 50-plussers duiden de televisie aan als hun favoriete scherm. Hoe jonger, hoe belangrijker de smartphone. “We vermoeden dat dit komt omdat de smartphone voor de jeugd dienst doet als televisie. Via kanalen zoals YouTube of Netflix, kijken ze de content die ze willen op hun smartphone”, verklaart Cristina Zanchi, Chief Consumer Officer van Orange Belgium.

Het is dan ook niet verbazend dat jongeren vaak met andere schermen bezig zijn als ze naar televisie kijken. Dat is bij 7 op 10 jongeren het geval. Bij vijftigplussers is dit slechts 35 procent. Voor ouderen betekent tv kijken echt even weg zijn van de wereld.

Belgen zetten hun televisie voornamelijk na hun dagtaak op. Een kwart van de kijkers kijkt tv tijdens het avondeten en slechts 10 procent bij het ontbijt. Belgen blijken gewoontedieren te zijn: 44 procent volgt dagelijks een serie of reeks; bij 64 procent is dat wekelijks het geval. De mogelijkheden van uitgesteld kijken breiden uit, maar toch blijven we liefst live kijken.

De ultieme plek om tv te kijken, blijkt de sofa te zijn. Het is niet verwonderlijk dat Belgen wel eens in slaap durven te vallen voor de televisie. Dat is voornamelijk het geval bij volwassenen tussen 31 en 49 jaar. Uit die groep dommelt de helft, zeker de jonge ouders, geregeld in slaap voor televisie. De groep tussen 31 en 49 jarigen neemt tijdens het tv kijken ook probleemloos huishoudelijke taken op zich, zoals strijken, koken, opruimen en afwassen.

Het liefst kijken de ondervraagden tv in gezinsverband. Huiselijke programma's waarin ze zichzelf herkennen zoals Thuis (VRT) en Familie (VTM) kluisteren hen aan de zetel. In Franstalig België zijn de reeksen Koh-lanta (TF1) en L'amour est dans le pré (RTL TVI) populair. Om een huiselijke sfeer te creëren, is er maar één item van tel: namelijk een dekentje. Maar liefst 8 op 10 vrouwen heeft altijd een dekentje bij de hand als ze naar televisie kijken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.