Ads Top

Heffing op CD's en DVD's wordt afgeschaft

De gezamenlijke brancheverenigingen van fabrikanten van consumenten elektronica, informatiedragers en de ICT sector zijn naar eigen zeggen verheugd met het definitieve besluit van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie om de thuiskopieheffing af te schaffen. De heffing die consumenten betalen bij de aanschaf van CD's en DVD's verdwijnt daarmee eindelijk.
De gezamenlijke brancheverenigingen pleiten al jaren voor het geheel afschaffen van de Thuiskopieheffing. De partijen vinden dat zowel consumenten als artiesten de dupe zijn van een achterhaald systeem. Ten onrechte wordt ervan uitgegaan dat informatiedragers, zoals CD's en DVD's automatisch worden gebruikt voor het kopiëren van muziek en films. De heffing varieert van EUR 0,14 euro per CD tot EUR 0,60 euro voor een blanco DVD. Veel nieuwe technologieën maken het nu al mogelijk dat artiesten direct betaald krijgen voor hun werk. In dergelijke gevallen betalen consumenten nu dubbel.
Onderdeel van het plan van de staatssecretaris is de aanpak van het downloaden van auteursrechtelijk beschermd werk uit evident illegale bronnen. De gezamenlijke brancheverenigingen gaan er vanuit dat het afschaffen van de thuiskopieheffing leidt tot meer innovatie. Nieuwe business modellen krijgen dan immers een kans. Dit leidt tot een forse uitbreiding van goed en goedkoop legaal aanbod, waardoor illegaal downloaden steeds minder zal plaatsvinden. In die zin leidt draagt toename van legaal aanbod ook bij aan de aanpak van downloaden uit illegale bron.
Bij herhaling heeft staatssecretaris Teeven aangegeven dat het onwenselijk is als individuele consumenten worden aangesproken als zij zelf op kleine schaal up- of downloaden. STOBI, FIAR CE en ICT Office hebben er daarom vertrouwen in dat consumenten niet zullen worden vervolgd.
STOBI, ICT-Office en FIAR CE zijn verheugd met het komende afscheid van de Thuiskopieheffing, en zien het wetsvoorstel waarin dit verder wordt ingevuld graag tegemoet. Het zal blijken dat consumenten bereid zijn een geringe vergoeding te betalen voor gebruikersvriendelijk beschikbaar legaal aanbod. Uiteindelijk heeft ook de artiest hier baat bij.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.